porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Czy warto pić herbatę z mniszka lekarskiego?
Czy warto pić herbatę z mniszka lekarskiego? Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem, to bardzo popularna roślina: wiosną ...
Jakie odmiany jabłek nadają się na szarlotkę, a jakie możesz zjeść na drugie śniadanie?

Jakie jabłka najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, jakie do ciast i deserów?

Nie masz pojęcia, o ilu odmianach jabłek jeszcze nie słyszałeś. Do wyboru, do koloru! Jedne możemy umyć i zjeść od razu, a z innych zrobić sok, dżem lub szarlotkę.
Jakie jabłka najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, jakie do ciast i deserów?
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie! fot.: Mariusz Bykowski

Zaczniemy od odmian deserowych, czyli jabłek, które nadają się do zjedzenia od razu.

Odmiany jabłek deserowe letnie

GEORGE CAVE, pochodzenie angielskie. Nieduże, kulistostożkowate owoce z jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem.

MELBA, pochodzenie kanadyjskie. Jabłka średniej wielkości, o kształcie kulistostożkowym, pokryte rozmytoprążkowanym rumieńcem.

PAULARED, pochodzenie amerykańskie. Nieduże, kuliste jabłka oblane czerwonym rumieńcem.

SUMMERRED, pochodzenie kanadyjskie.  Wydłużone owoce o dużym i średnim rozmiarze.

Odmiany deserowe jesienne i wczesnozimowe

KOSZTELA, pochodzenie polskie. Jabłka o twardej, zielonej skórce. Drobne i kulistospłaszczone.

LIGOL, pochodzenie polskie. Owoce mają jaskrawy, czerwony rumieniec i średni rozmiar.

LODEL, pochodzenie polskie. Nieduże, ciemnoczerwone jabłka.

LOBO, pochodzenie kanadyjskie. Duże owoce o karminowej barwie.

Odmiany deserowe zimowe

GALA, pochodzenie amerykańskie. Drobne, jaskrawoczerwone owoce.

GLOSTER, pochodzenie niemieckie. Duże, ciemnoczerwone, stożkowate owoce.

GOLDEN DELICIOUS, pochodzenie amerykańskie. Żółto-rdzawe jabłka średniej wielkości.

CORTLAND, pochodzenie amerykańskie. Kulistospłaszczone, karminowe jabłka dużego rozmiaru.

Jabłka idealne do soków

JAMES GRIEVE, pochodzenie angielskie. Duże i średnie owoce, lekko zarumienione.

BEFOREST, pochodzenie kanadyjskie. Średnie jabłka z paskowanym, różowym rumieńcem.

Jabłka idealne do ciast

Do szarlotki nada się:

NORTHERN SPY, pochodzenie  amerykańskie. Duże, kulistostożkowate owoce o zielono-malinowym odcieniu.

Jabłka idealne na przetwory

CLOSE, pochodzenie amerykańskie. Średnie i duże, karminowe jabłka.

KATJA, pochodzenie szwedzkie. Owoce średniej wielkości, o ciemnoczerwonym rumieńcu.

ANTONÓWKA ZWYKŁA, pochodzenie rosyjskie. Niesymetryczne owoce koloru jasnej zieleni.

JONATHAN, pochodzenie amerykańskie. Jabłka niedużej wielkości, oblane karminowym rumieńcem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Cukier żelujący, żelfix - czym się różnią? Cukier żelujący, żelfix - czym się różnią?

Cukier żelujący i żelfix to popularne dodatki do domowych przetworów. Pozornie wydają się tym samym, stosujemy je do dżemów i konfitur, by uzyskać gęstą konsystencję i zachować ładny kolor owoców....

Jak zrobić smaczny DŻEM Z PIGWY? Podajemy dobry przepis Jak zrobić smaczny DŻEM Z PIGWY? Podajemy dobry przepis

Podajemy wypróbowany przepis na najlepszy dżem z pigwy z dodatkiem jabłek. Smakuje wybornie!

PRZETWORY NA ZIMĘ: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady – czym się różnią? PRZETWORY NA ZIMĘ: Dżemy, konfitury, powidła, marmolady – czym się różnią?

Stojąc w sklepie przed półką z przetworami owocowymi, zdarza ci się zastanawiać, jaka jest naprawdę różnica między dżemem a marmoladą, konfiturą a powidłami? Tajemnica tkwi w owocach, zawartości...

Aktualizacja: 27.08.2013 12:37
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Arkadius - kim jest, czy wróci do Polski?
Arkadius - kim jest, czy wróci do Polski?

Jedni go kochali i podziwiali, drudzy nienawidzili. Arkadius od początku ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.