porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakich PRZYPRAW używać do WIGILIJNYCH POTRAW? Co daje charakterystyczny smak świątecznych potraw?
Jakich PRZYPRAW używać do WIGILIJNYCH POTRAW? Co daje charakterystyczny smak świątecznych potraw? Trudno wyobrazić sobie świąteczny pasztet bez gałki muszkatołowej, piernik bez ...
Jaką zupę podać w Wigilię jeśli goście nie lubią barszczu lub grzybowej?

Jaką zupę podać na Wigilię zamiast BARSZCZU lub GRZYBOWEJ? [WIGILIA 2013]

W każdej rodzinie panuje inna tradycja dotycząca zupy podawanej w Wigilię. W jednym domu - tylko grzybowa, w innym - zawsze barszcz lub zupa rybna. Gdy powstaje nowa rodzina, często wybór zupy wigilijnej rodzi kontrowersje. Dlatego podajemy przepisy na najpopularniejsze zupy wigilijne - łatwe w przygotowaniu. Radzimy wybrać z nich taką, która smakuje wszystkim. Mówimy, jak je przygotować.
Jaką zupę podać na Wigilię zamiast BARSZCZU lub GRZYBOWEJ? [WIGILIA 2013]

Zupa grzybowa to tradycyjne danie wigilijne, ale warto ją gotować jesienią i zimą - jest aromatyczna i sycąca.

fot.: Photos.com

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • 0,5 l kwasu buraczanego,
  • 1 kg buraków,
  • 6 dag suszonych grzybków ( można wykorzystać wywar pozostały z gotowania suszonych grzybów do kapusty z grzybami),
  • włoszczyzna – seler, pietruszka, marchewka, cebula,
  • sól, pieprz, czosnek, cukier.

Przygotowanie:

Na 10 dni wcześniej (można nawet dwa tygodnie) przygotować kwas buraczany – wyszorowane buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, wrzucić do słoja lub kamiennego garnka, zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 litry), dodać kawałek razowego chleba ze skórką i kilka ząbków czosnku. Odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zlać do butelek i szczelnie zamknąć. 

W dzień Wigilii przygotować wywar - obrane jarzyny wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotujemy w garnku z wodą. Po ok. 20 minutach dodajemy do wywaru pokrojone w plastry surowe buraki. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy i odstawiamy barszcz godzinę - dwie, by smaki się "przegryzły". Przed podaniem odcedzamy barszcz, dodajemy kwas buraczany i przyprawiamy do smaku. Podajemy barszcz z uszkami, fasolką „Jaś", albo do popicia pierogów.

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 0,5 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),
  • trzy cebule,
  • 4-5 dag suszonych grzybów,
  • półtorej łyżki masła,
  • sól, pieprz, cztery łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:
Grzyby umyć, namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i pozostawić na kilka godzin (na przykład na noc). Ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Warzywa obrać, opłukać, pokroić i  poddusić - na połowie łyżki masła. Cebulę dodać do duszących się warzyw. Warzywa zalać litrem wrzącej wody, osolić, ugotować do miękkości. Gotowy wywar  przecedzić. Grzyby także odcedzić z wywaru i drobniutko posiekać. Połączyć oba wywary dodać grzybki i masło, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę można wzbogacić dodatkiem śmietany.

Można ją podawać na kolację wigilijną jak bulion - w filiżankach, albo na talerzach -  z łazankami  i posiekaną natką pietruszki. 

Zupa rybna (szybki i prosty przepis)

Składniki:

  • wywar warzywny ( z marchwi, pietruszki, pora i selera) - ewentualnie można go zastąpić bulionem warzywnym z kostki
  • 500 gr filetów rybnych (niepanierowanych)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę oczyścić, pokroić w krążki, podsmażyć na maśle. Filety rybne pokroić w paski. Ugotować wywar z warzyw i przecedzić go. Dodać filety i cebulę. Gotować 10 min. Doprawić śmietaną. Posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem nitki.

Zupa migdałowa

Składniki:

  • 15 dag migdałów w płatkach
  • 4 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru (można dodać mniej i zupę ewentualnie dosłodzić na talerzu)
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 kromki chleba tostowego
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Migdały zrumienić na suchej patelni. Śmietanę połączyć z mąką, wlać do mleka, dodać migdały. Całość zagotować stale mieszając. Wyjąć cynamon.

Przygotować grzanki - chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni lub w brytfannie w temp. 180°C. Zupę podawać z grzankami.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Grzybowa - jak zrobić wigilijną zupę grzybową? DOBRY PRZEPIS

Wbrew pozorom gotowanie zup jest bardzo proste. Jeśli chodzi o wigilijną zupę grzybową to wszystko zależy od dobrych grzybów, zalecane są podgrzybki lub borowiki. Zobacz nasz przepis!

Aktualizacja: 09.12.2013 14:40
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej Walczak, mąż Jagny Marczułajtis – kim jest?
Andrzej Walczak, mąż Jagny Marczułajtis – kim jest?

Po rozwodzie z pierwszym mężem Jagna Marczułajtis myślała, że już ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.