porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kuchenne rewolucje. Jak zrobić pastę z ryby wędzonej? Przepis Magdy Gessler Pasta z wędzonej ryby rewelacyjnie smakuje podana na bagietce albo ...
Marynaty do mięsa sprawiają, że po upieczeniu jeesy ono nie tylko aromatyczne, ale i jednocześnie kruche i soczyste. Jak skomponować marynatę do mięsa? Proponujemy 3 przepisy na marynaty do mięsa

Jaka MARYNATA DO MIĘSA jest najlepsza? 3 PRZEPISY na aromatyczne marynaty do mięsa

Marynata do mięsa decyduje o smaku mięsa, sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca czas pieczenia. Odpowiednio skomponowany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja rozkoszy dla podniebienia. Przygotowanie doskonałej marynaty do mięsa wymaga jednak trochę czasu. Oto trzy sprawdzone przepisy na maynaty do mięsa.

Przygotowanie marynaty do mięsa to dopiero połowa sukcesu. Aby danie było udane, potrzeba czasu na najbardziej tajemniczy proces kulinarny – przegryzanie :). Czas marynowania zależy oczywiście od wielkości porcji mięsa i intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać. Im dłużej pozostawimy mięso w marynacie, tym wyraźniejszy będzie jego smak, ale i skróci się czas pieczenia, smażenia czy duszenia.

Jogurtowa marynata do baraniny i jagnięciny

100 ml jogurtu naturalnego bez cukru wymieszaj z 4 wyciśniętymi ząbkami czosnku, łyżką musztardy o wyrazistym, ostrym smaku i łyżeczką świeżego lub szczyptą suszonego rozmarynu.

Mięso w pierwszej kolejności nasmaruj pieprzem i solą i dopiero na tak przygotowany kawałek nałóż marynatę z jogurtu. Aby baranina nabrała odpowiedniego smaku powinna poleżeć w marynacie od 3 do nawet 8 godz.

Marynata z czosnku i papryki do drobiu

Przygotuj mieszankę przypraw: łyżka mielonej papryki, łyżka granulowanego czosnku, łyżeczka soli i łyżeczka mielonego pieprzu. Przyprawy połącz z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Jeżeli dodasz sok z cytryny mięso szybciej stanie się miękkie, a otarta skórka cytrynowa doda przyjemnego aromatu. Mięso będzie gotowe już po godzinie, ale oczywiście im dłużej będziesz je marynować, tym będzie smaczniejsze i delikatniejsze.

Winna marynata do wieprzowiny i wołowiny

Marchewkę i cebulę pokrój w talarki i zalej wodą, tak by przykryć warzywa. Do zalewy dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i całość zagotuj. Po wystudzeniu dodaj szklankę czerwonego, wytrawnego wina, sól i majeranek. Mięso polej marynatą, tak by w całości było nią przykryte. Jeśli marynaty wyszło za mało, co jakiś czas obracaj mięso, by zamarynowało się równomiernie.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co powinno być na etykiecie produktu zakwalifikowanego jako żywność? Co powinno być na etykiecie produktu zakwalifikowanego jako żywność?

Wiem, co jem, ale nie zawsze. W konserwie mięsnej może być np. tylko 60% mięsa, w szynce jest woda albo jakaś inna chemia, bułka tarta - jak dobrze się wczytać w składzie ma stabilizatory (węglan...

Wołowina – 4 klasyczne przepisy na dania z wołowiny Wołowina – 4 klasyczne przepisy na dania z wołowiny

Wyrazisty, mocny aromat wołowiny czyni z niej wyśmienity kulinarny surowiec. Wbrew powszechnej opinii wcale nie musi być twarda i sucha. Niektóre części wołowej tuszy wymagają dłuższej obróbki...

Co zrobić z JEDZENIEM PO ŚWIĘTACH? Jakie produkty można zamrażać? Co zrobić z JEDZENIEM PO ŚWIĘTACH? Jakie produkty można zamrażać?

Święta, święta i po świętach. Co zrobić z resztkami jedzenia, które szkoda wyrzucić? Schab, rolada mięsna, paszteciki do barszczu, a nawet pasztet! Produkty w zamrażarce mogą leżeć nawet pół roku....

Aktualizacja: 15.03.2013 12:10
Autor: int
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Aleksander Doba - kim jest? [OSIĄGNIĘCIA, RODZINA]
Aleksander Doba - kim jest? [OSIĄGNIĘCIA, RODZINA]

Podróżnik, kajakarz, zdobywca wielu nagród, ale przede wszystkim człowiek z ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.