porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić MAZUREK KAJMAKOWY według przepisu Macieja KURONIA? WIELKANOCNE PRZEPISY Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Podajemy sprawdzony przepis ...
Magda Gessler w Karczmie U Bartka Kiełbacha i korale ADRES w drugim odc. Kuchennych rewolucji. Kwaśnica to najsłynniejsza potrawa Podhala - obok oscypka

Karczma u Bartka w odcinku Kuchennych rewolucji. Jaka jest KUCHNIA PODHALAŃSKA?

Podhalańską karczmę "U BARTKA" Kiełbasa i korale odwiedziła Magda Gessler. Smakowała dań kuchni regionalnej w Bukowinie Tatrzańskiej. Mówimy co serwuje kuchnia podhalańska? To kapusta i ziemniaki powszechnie na Podhalu nazywane grulami, a także mąka jęczmienna, owsiana lub kukurydziana, z której górale robią przeróżne potrawy jak bukty czy kluski grulane. Ceprom, czyli mieszkańcom nizin, podaje się kluski, np. scykane gałuski ze spyrkom i cebulom.

Kuchnia podhalańska to dania takie jak kwaśnica. A kwaśnica to zupa gotowana z kiszonej kapusty, żeberek wędzonych i słoniny i boczku - to najsłynniejsza zupa Podhala. Drugą słynną zupą Podhala jest rosół, podawany z ziemniakami! 

Z mięs pod Tatrami najpopularniejsza jest przede wszystkim baranina np. kotlet barani z oscypkiem, szaszłyk lub udziec barani.

Specjalnością Podhala są sery owcze i owczo-krowie. Z owczego twarogu (bundzu), powstaje też orzeźwiająca żętyca (skwaśniała serwatka, podawana do ziemniaków.

A na deser podaje się hrubą babę, czyli słodką babę ziemniaczano-drożdżową, kramarz (placek z ciasta na miodzie przekładany kremem) lub podhalański kołacz.

Humor poprawia góralska herbatka „z prądem”, czyli śliwowicą.

Tu znajdziesz regionalne potrawy kuchni podhalańskiej:

Karczma U Bartka Kiełbacha i Korale - właśnie w tej restauracji kręcono Kuchenne rewolucje, w Bukowinie Tatrzańskiej (województwo małopolskie).

Adres: ul. Kościuszki 10034-530 Bukowina Tatrzańska , (centrum Bukowiny, główna ulica) , tel: 602 755 354, cena dania głównego: poniżej 20 zł

Restauracja regionalana „Koliba” ul. Sądelska 30 A, 34 – 531 Murzacihle; Restauracja Regionalna SIUCHAJSKO ul . Krzeptówki 49, 34-500 Zakopane

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym? PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym?

W odcinku "Kuchennych rewolucji" zrealizowanym w Nowym Sączu Magda Gessler uczyła kucharzy restauracji Laboratorium Pizzy piec doskonałą pizzę. Specjalnie dla kulinarnych smakoszy zamieszczamy...

KUCHENNE REWOLUCJE W AUGUSTOWIE. Czy warto odwiedzić restaurację GREEK ZORBAS?

Magda Gessler trafiła do Augustowa, by pomóc kolejnej restauracji wyjść z dołka. Tym razem jest to grecka tawerna „Greek Zorbas”, która mieści się koło Bazyliki Mniejszej, w centrum...

Jaka jest kuchnia Podlasia?

Podlasie jest wyjątkowe i warto zapoznać się tą kuchnią, której podstawą są przetwory zbożowe - mówi Robert Sowa, słynny kucharz, który przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych i...

Aktualizacja: 10.03.2012 21:00
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest NOWA PARTNERKA JANA JAKUBA KOLSKIEGO? Czy to Aleksandra Fiedeń?

Jan Jakub Kolski, wybitny reżyser nagradzany w Polsce i zagranicą ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.