porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Wielkanoc 2014. Królik w śmietanie - jak przyrządzić wielkanocne potrawy?
Wielkanoc 2014. Królik w śmietanie - jak przyrządzić wielkanocne potrawy? Królik ma wyśmienite mięso, które jest chude, nie uczula, i ...
Jak zrobić żurek w chlebie? Jak wydrążyć chleb, co zrobić żeby nie przeciekał? Jak podać żurek w chlebie?

Jak przygotować CHLEB DO ŻURKU? Jak go wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

Wielkanocny żur podany w chlebie to prawdziwy rarytas. Jednak pamiętajmy, żeby chleb pełnił rolę talerza, nie wystarczy wydrążyć tradycyjny bochenek i wlać do środka zupę. Takie pieczywo trzeba odpowiednio przygotować.
Jak przygotować CHLEB DO ŻURKU? Jak go wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

Żeby chleb po wlaniu żurku pozostał chrupiący, trzeba go odpowiednio przygotować.

fot.: sxc.hu

Jaki chleb kupić do podania żurku?

Schody zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Jak zakupy są w domu, żur na gazie, to zabieramy się do przygotowania chlebków.

Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?

Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy ją na bok. Później będzie pokrywką. Z pozostałej części wydrążamy dokładnie środek. Następnie bierzemy surowe jajo i oddzielamy białko od żółtka. Białko delikatnie roztrzepujemy, po czym smarujemy białkiem wnętrze chlebka. Przede wszystkim dokładnie wysmaruj dno chlebka.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu zabiegowi chleb nie nasiąknie zupą i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardzo chrupiący i apetycznie zarumieniony.

Do gotowych chlebów możemy wlać już gorący żurek. Układamy całość na talerzach, a chlebek przykrywamy wcześniej odłożoną pokrywką (wierzchnią warstwą skórki).

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować żur w chlebie? Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować żur w chlebie?

Żur staropolski to tradycyjna potrawa przyrządzana na Wielkanoc. Ta charakterystyczna zupa na bazie zakwasu najczęściej podawana jest z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem. Zaskoczmy naszą rodzinę i...

Jak przyrządzić JAJKA FASZEROWANE serem pleśniowym?

Szukasz wielkanocnego przepisu na niecodzienne potrawy z jaj? Oto PRZEPIS na jajka faszerowane serem pleśniowym i smażone w skorupkach - alternatywa dla tradycyjnych jajek z majonezem.

Aktualizacja: 28.03.2013 14:44
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Bartek Kasprzykowski - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Bartek Kasprzykowski - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Bartek Kasprzykowski to znany polski aktor filmowy i teatralny, jest ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.