porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Wielkanoc 2014. Królik w śmietanie - jak przyrządzić wielkanocne potrawy?
Wielkanoc 2014. Królik w śmietanie - jak przyrządzić wielkanocne potrawy? Królik ma wyśmienite mięso, które jest chude, nie uczula, i ...
Jak zrobić żurek w chlebie? Jak wydrążyć chleb, co zrobić żeby nie przeciekał? Jak podać żurek w chlebie?

Jak przygotować CHLEB DO ŻURKU? Jak go wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

Wielkanocny żur podany w chlebie to prawdziwy rarytas. Jednak pamiętajmy, żeby chleb pełnił rolę talerza, nie wystarczy wydrążyć tradycyjny bochenek i wlać do środka zupę. Takie pieczywo trzeba odpowiednio przygotować.
Jak przygotować CHLEB DO ŻURKU? Jak go wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?

Żeby chleb po wlaniu żurku pozostał chrupiący, trzeba go odpowiednio przygotować.

fot.: sxc.hu

Jaki chleb kupić do podania żurku?

Schody zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Jak zakupy są w domu, żur na gazie, to zabieramy się do przygotowania chlebków.

Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?

Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy ją na bok. Później będzie pokrywką. Z pozostałej części wydrążamy dokładnie środek. Następnie bierzemy surowe jajo i oddzielamy białko od żółtka. Białko delikatnie roztrzepujemy, po czym smarujemy białkiem wnętrze chlebka. Przede wszystkim dokładnie wysmaruj dno chlebka.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu zabiegowi chleb nie nasiąknie zupą i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardzo chrupiący i apetycznie zarumieniony.

Do gotowych chlebów możemy wlać już gorący żurek. Układamy całość na talerzach, a chlebek przykrywamy wcześniej odłożoną pokrywką (wierzchnią warstwą skórki).

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować żur w chlebie? Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować żur w chlebie?

Żur staropolski to tradycyjna potrawa przyrządzana na Wielkanoc. Ta charakterystyczna zupa na bazie zakwasu najczęściej podawana jest z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem. Zaskoczmy naszą rodzinę i...

Przepisy na Wielkanoc. Co to jest kulicz? Jak przygotować kulicz paschalny? Przepisy na Wielkanoc. Co to jest kulicz? Jak przygotować kulicz paschalny?

Kulicz to nic innego jak baba wielkanocna podawana podczas prawosławnych świąt. Pieczony jest na bazie drożdży z dodatkiem orzechów i rodzynek i polewany dużą ilością lukru

ŻUREK NA ZAKWASIE przepis. Jak zrobić żurek na naturalnym zakwasie?

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę o wyrazistym smaku, ugotuj tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna na chłodne dni. To również tradycyjna potrawa na wielkanocnym stole.

Aktualizacja: 28.03.2013 14:44
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Tomasz Mikołajewski?

Tomasz Mikołajewski znany jest głównie z ról w serialach. Mówimy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.