porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
LECZO warzywne - PRZEPIS I SKŁADNIKI Mowimyjak.pl Leczo z warzyw jest szybkie do przygotowania, smaczne i zdrowe. Może ...
Wypróbuj nasz przepis na zupę grzybową

Jak zrobić ZUPĘ Z SUSZONYCH GRZYBÓW? Podajemy przepis na pyszną domową zupę grzybową!

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba jej robić ze świeżych grzybów, wystarczą te suszone.
Jak zrobić ZUPĘ Z SUSZONYCH GRZYBÓW? Podajemy przepis na pyszną domową zupę grzybową!
Zupa grzybowa na niedzielny obiad? Czemu nie! fot.: Photos.com

Składniki:

  • ok. 10 dag suszonych grzybów, 
  • 4-5 ziemniaków, 
  • pietruszka, 
  • marchewka, 
  • seler, 
  • cebula,
  • łyżka mąki, 
  • 200 ml śmietany 22%, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej (najlepiej na noc) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody. Następnego dnia gotujemy wodę, dodając umytą wcześniej marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę. Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Cebulę wyrzucamy. Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. I jemy ;) zupę można też podawać z makaronem, jak kto woli.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić ZUPĘ KREM Z LUBCZYKU? Podajemy oryginalny przepis!

Lubczyk jest zbawienny. To rozgrzewające i odżywcze zioło dla układu trawiennego oraz oddechowego. Lubczyk leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia oraz gazy, kolkę, zapalenie oskrzeli. Zupa z...

Jak zrobić zupę - krem pieczarkowy z kurczakiem?

Pieczarki to grzyby, które naprawdę warto docenić. Są one jedną z ostatnich upraw, w których nie używa się środków chemicznych.  A do wzrostu wystarczy im stabilna temperatura i wilgotność...

Kuchenne triki. Jak nadać lepszy smak i kolor potrawom?

Do osiągnięcia perfekcji w każdej dziedzinie nie wystarczy jedynie talent. Prawdziwi mistrzowie swoje umiejętności zawdzięczają latom żmudnych ćwiczeń. Nie inaczej jest w przypadku przyrządzania dań....

Aktualizacja: 06.11.2013 11:13
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Polak na tronie i czy to na poważnie?
Kim jest Polak na tronie i czy to na poważnie?

W ramach promocji 4. sezonu kultowego już serialu "Gra o ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.