porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Co zjeść na sylwestra: jakie są najlepsze potrawy typu FINGER FOOD?
Co zjeść na sylwestra: jakie są najlepsze potrawy typu FINGER FOOD? Imprezowy charakter sylwestrowego wieczora nie sprzyja długim posiedzeniom przy stole. ...
Sposób na zdrowe domowe pieczywo

Jak zrobić zakwas na chleb?

Jeżeli upieczemy chleb na domowym zakwasie, możemy mieć pewność, że nie znajdują się w nim żadne chemiczne środki. To zdrowa i smaczna alternatywa dla pieczywa o niewiadomym składzie. Mówimy, jak przygotować zakwas na domowy chleb.

W piekarniach króluje pieczywo na chemicznych polepszaczach lub w najlepszym przypadku na drożdżach z przemysłowej produkcji. Tymczasem najbardziej naturalną i tradycyjną formą spulchniania pieczywa jest dodawanie do niego zakwasu, który powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej. W ten sposób w mące tworzą się dzikie drożdże, potrzebne by chleb mógł wyrosnąć. Zakwas jest tym lepszy, im starszy, dlatego jeżeli mamy znajomych, którzy już od pewnego czasu zajmują się produkcją chleba, to wystarczy poprosić ich o łyżkę zakwasu. Taka ilość wystarczy by wyhodować od razu pełnowartościowy produkt. Wtedy na naszej głowie pozostaje tylko dokarmianie zakwasu, czyli dodawanie do niego mąki i wody.

Do przyrządzenia zakwasu będziemy potrzebować tylko mąkę żytnią i wodę. Mąka powinna być możliwie wysokiego typu. Łączymy 100 g mąki ze 100 g letniej wody, mieszamy w dużym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze 25-30 0C. Następnego dnia dodajemy kolejne 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy i odstawiamy. Tą procedurę powtarzamy przez kolejne trzy dni. Zatem pierwszy zakwas powinniśmy otrzymać w sumie po pięciu dniach. Mikstura powinna nieco urosnąć i powinny pojawić się na niej pęcherzyki powietrza. Zakwas powinien wydzielać woń podobną do barszczu lub sfermentowanych jabłek. Do przygotowania chleba możemy zużyć część zakwasu, ale musimy pamiętać, żeby zawsze zachować niewielką ilość, która posłuży za zaczyn do następnej porcji.

Należy pamiętać, że zakwas jest żywym organizmem ponieważ rosną w nim drożdże. By zakwas pogłębiał swoje właściwości, musimy go dokarmiać. W tym celu dodajemy do niego 100 g wody i 100 g mąki tego samego typu co na początku, i mieszamy. Jeżeli trzymamy zakwas w temperaturze pokojowej, ten proces musimy powtarzać codziennie. Możemy jednak schować go do lodówki, wtedy spowolnimy proces fermentacji. W tej sytuacji by go dokarmić, musimy raz na tydzień wyjąć go, ogrzać do temperatury pokojowej, dodać wodę i mąkę, wymieszać, zostawić na noc, a następnego dnia odstawić z powrotem do lodówki.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak upiec CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE? Podajemy DOBRY PRZEPIS na domowy chleb

Moda na zdrową żywność sprawiła, że chętnie wracamy do starych sprawdzonych przepisów, jednym z nich jest przepis na domowy chleb żytni na zakwasie. Upiec może go każdy!

Jak upiec chleb pita? Podajemy sprawdzony przepis!

To doskonałe pieczywo, które może służyć jako dodatek do grilla, do przekąsek. Można go także nadziewać różnościami i piec na grillu.

Jak zrobić zakwas? Mówimy, jak zrobić dobry zakwas

Zakwas to nic innego jak mąka z wodą, po połaczeniu których zachodzi proces fermentacji. Dzięki niemu powstają dobroczynne bakterie i ciasto chlebowe będzie mogło wyrosnąć (zakwas działa tak jak...

Aktualizacja: 09.01.2012 07:07
Autor: Marek_Lewoc
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Agnieszka Amaro. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Agnieszka Amaro. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Agnieszka Amaro jest żoną Wojciecha Modest Amaro, jednego z najlepszych ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.