porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Piersi kurczaka grillowane w plastrach boczku
Piersi kurczaka grillowane w plastrach boczku Soczysty kurczak z grilla to jest ten smak! O to, ...

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, specyfik na przeziębienia?

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, specyfik na przeziębienia?
Mniszek lekarski, choć uznawany za chwast i bezlitośnie tępiony w ogrodzie, ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. fot.: Photos.com
Już wiosną i latem należy przygotować się do jesieni i zimy, kiedy to najczęściej dopadają nas przeziębienie. Wtedy zamiast po leki z apteki najlepiej sięgnąć po specyfik, którym leczyli się nasi dzaidkowie. Na przeziębienia stosowano wówczas syrop z mniszka lekarskiego.

Jak przyrządzić syrop z mniszka?

Składniki:

  • 300 - 400 kwiatków mniszka lekarskiego 

  • 1 kg cukru 

  • 1 l wody 

  • 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

W pełni rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (im więcej, tym syrop będzie smaczniejszy) zbieramy w południe na łące oddalonej od dróg. Sprawdzamy, czy na listkach nie czają się żyjątka.
Kwiaty dokładnie myjemy, usuwamy części zielone i zalewamy 1 litrem wody. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cytrynę obraną ze skórki. Wszystko gotujemy przez 20-25 minut pod pokrywką. Po tym czasie garnek odstawiamy na noc.
Po 24 godzinach odcedzamy kwiaty i cytrynę, do ostatniej kropli. Dodajemy do płynu 1 kilogram cukru, mieszamy i gotujemy (bez przykrywki) na małym ogniu około 2,5-3 godzin aż płyn zgęstnieje. Musi mieć lepką, ale płynną konsystencję. Co jakiś czas mieszamy, tak by syrop się nie gotował. Zlewamy do słoiczków przez gazę i pasteryzujemy kilka minut. Słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną, chowamy do spiżarni.
Syrop dodajemy do herbaty. Pomaga na przeziębienia i łagodzi bóle gardła.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wiosenne kwiaty: co można z nich zrobić? Jak jeść kwiaty? Wiosenne kwiaty: co można z nich zrobić? Jak jeść kwiaty?

Sałatki, naleśniki, syropy, napoje... Smakołyków z kwiatów jest bez liku. W ich przyrządzaniu od dawna specjalizują się mieszkańcy Dalekiego Wschodu. Doceniali je nasi dziadowie, ale my podchodzimy...

Aktualizacja: 29.04.2016 10:40
Autor: LES
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Barbara Mularczyk, aktorka – kim jest? KARIERA, RODZINA
Barbara Mularczyk, aktorka – kim jest? KARIERA, RODZINA

Poznajcie Barbarę Mularczyk. Kim jest aktorka, która gra Mariolkę w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.