porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PRZETWORY Z GRZYBÓW - grzyby w pomidorach, jak zrobić? Podajemy dobry przepis Sezon an grzyby trwa, warto więc wypróbować nowy przepis z ...
Szybka do zrobienia i zdrowa - same zalety surówki z białej kapusty

Jak zrobić SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY? Podajemy dobry PRZEPIS

Jeśli się zastanawiasz, jaką surówkę podać do ziemniaków i mięsa, podpowiadamy, że ta z białej kapusty idealnie pasuje. Jest łatwa do przygotowania, smaczna, zdrowa i tania.
Jak zrobić SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY? Podajemy dobry PRZEPIS
Surówka z białej kapusty jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. fot.: Photos.com

Przyrządzanie surówki z białej kapusty zacznij od przygotowania potrzebnych składników, szatkownicy lub ostrego noża i deski do krojenia. Na dwie osoby potrzebne ci będą:

  • ćwiartka niewielkiej białej kapusty, 
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego, 
  • 1/2 strąka papryki czerwonej, 
  • 1/4 szklanki rodzynek 
  • koperek, 
  • 2-3 łyżki lekkiego majonezu, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • cukier, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Wykrój głąb i grubsze nerwy. Przygotowane liście drobno poszatkuj lub pokrój, przełóż do stalowej miski. Osącz groszek z zalewy i wrzuć do kapusty. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w zapałki, dodaj do składników. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem. Gdy spęcznieją, pokrój je w paseczki i posyp nimi przygotowane w misce składniki. Opłukany i osuszony koperek posiekaj i posyp nim sałatkę. Delikatnie skrop ją połową soku z cytryny. Dodaj majonez i starannie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku odrobiną cukru, soli, pieprzu i soku z cytryny.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić rodzynki? Jak zrobić rodzynki?

Rodzynki to najczęściej używane w polskiej kuchni bakalie. Jak je zrobić?

Płatki owsiane dla urody. Jak zrobić surówkę piękności? Płatki owsiane dla urody. Jak zrobić surówkę piękności?

Płatki owsiane są bogatym źródłem m.in. białka, potasu, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Najbardziej odżywcze są płatki surowe, po ugotowaniu tracą nieco właściwości, stają się natomiast mniej...

BAKALIE NA ŚWIĘTA - jakie bakalie jemy w Boże Narodzenie? BAKALIE NA ŚWIĘTA - jakie bakalie jemy w Boże Narodzenie?

Bakalie niewątpliwie kojarzą się ze Świętami. Czy można bez nich wyobrazić sobie przepyszne i pięknie wyglądające ciasta, sałatki czy świąteczne pieczenie? Bakalie oprócz walorów smakowych i...

Aktualizacja: 08.09.2012 20:44
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Bohdan Tomaszewski nie żyje - kim był legendarny komentator sportowy? VIDEO
Bohdan Tomaszewski nie żyje - kim był legendarny komentator sportowy? VIDEO

Bohdan Tomaszewski - legenda i symbol polskiego dziennikarstwa sportowego. Wzór dla ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.