porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak przyrządzić szpinak? Podajemy proste PRZEPISY NA SZPINAK
Jak przyrządzić szpinak? Podajemy proste PRZEPISY NA SZPINAK Szpinak, choć jest bardzo zdrowy, często kojarzy nam się ze ...
Sos pieczarkowy może być pysznym dodatkiem do dań

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Oczywiście, najprościej jest kupić sos pieczarkowy w proszku i wykonać go zgodnie z instrukcją. Ale nigdy nie będzie on tak dobry, jak przyrządzony ze świeżych grzybów. Jest kilka metod zrobienia sosu pieczarkowego, od dietetycznych poczynając, po całkiem kaloryczne...
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Z pieczarek można zrobić wiele rzeczy. Np. pyszny sos fot.: Marcin Czechowicz

Przy robieniu sosów nie powinno się trzymać ściśle przepisów, bo sos powinien wyrażać osobę, która go przyrządza, podkreślać smak przygotowywanego dania. Nawet w gotowych sosach warto dokonywać indywidualnych modyfikacji. Podpowiemy, jakim ulegać inspiracjom zamierzając zrobić sos pieczarkowy.

Sos pieczarkowy jednogarnkowy

Sos pieczarkowy jest często dodatkiem do mięs duszonych. Wówczas sos można przygotować za jednym razem. Kiedy mięso (najlepiej z cebulą) już na dobre zacznie się dusić, wrzucamy do niego wcześniej posiekane pieczarki, podsmażone aż do odparowania wody na maśle (najlepiej klarowanym) lub na oleju. Im pieczarek będzie więcej (a pamiętajmy, że bardzo tracą podczas odparowywania na objętości) tym sos będzie bogatszy w smak.


Gdy mięso jest już miękkie, są dwie drogi postępowania. Robimy sos z mięsem w środku, lub wyjmujemy je.

I teraz pora na inspiracje. Jeżeli chcemy zrobić sos ciężki, pozostawiamy cały tłuszcz z duszonego mięsa. By uzyskać wersję lżejszą trzeba go z wierzchu zdjąć. Jeżeli mięso dusiło się uprzednio podsmażone i oprószone mąką, podstawa sosu może być już stosunkowo gęsta.


Teraz trzeba podjąć decyzję, czy w sosie pozostawiamy kawałki pieczarek, czy chcemy mieć sos z postaci musu. Jeśli w tej ostatniej wersji, to miksujemy malakserem wywar z grzybami (wtedy zazwyczaj do zagęszczania wystarczy niewielka ilość mąki).

Sos mąką można zagęścić też na dwa sposoby. Do gorącej podstawy sosu pieczarkowego wsypujemy wcześniej uprażoną na suchej patelni mąkę. Jeżeli sos ma być zabielany, bierzemy do kubka (miseczki) 2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego dla sosu w wersji light), wlewamy stopniowo po łyżce sosu i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie wlewamy na gorący (ale nie wrzący sos) i mieszamy aż do zagotowania i mieszamy jeszcze z minutę. Jeżeli sos chcemy zagęścić tradycyjnie, wsypujemy do kubka łyżkę mąki pszennej, rozprowadzamy ją odrobiną wody i gdy nie będzie już grudek, stopniowo hartujemy ją gorącym wywarem i wlewamy do garnka.

Też nie na wrzątek, żeby nie zrobiły się kluski. Lepiej sos zagęścić jeszcze raz niż na początku przesadzić z mąką jej nadmiar zmienia smak sosu, czyniąc go mdłym, o posmaku krochmalu. Zagęszczając sos tradycyjnie można jogurt i śmietanę dodać do rozmieszanej wodą mąki i zahartować jak powyżej, można też zabielić już po zagęszczeniu.

Podobnie zagęszczamy i zabielamy sos w wersji z kawałkami pieczarek w środku. Dopiero po zabieleniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem (a może też i innymi przyprawami?).

Sos pieczarkowy tradycyjny

Można też zrobić samodzielny sos pieczarkowy. Wtedy pieczarki pokrojone w paski również podsmażamy na maśle lub oleju. Potem podsmażamy cebulę (jeżeli sos będzie zawierał kawałki grzybów to posiekaną w kostkę, jeśli będziemy go miksować może być pokrojona w krążki).

Pieczarki z cebulą zalewamy bulionem najlepiej drobiowym (jeżeli nie mamy takiego własnej produkcji, to zrobionym z kostki lub bulionetki, pamiętając, że są one dosyć słone). Dusimy. Jeżeli sos ma być miksowany to dusimy krócej, jak z kawałkami grzybów – aż do momentu, gdy pieczarki będą miękkie. Zasada zabielania (mąką uprażoną lub tradycyjnie, śmietaną lub jogurtem) i przyprawiania jest taka sama, jak w wariancie jednogarnkowym.

Sos pieczarkowy może też zastąpić grzyby duszone, wówczas trzeba je dusić również z liściem laurowym i przyprawić świeżym koperkiem – w tej postaci pieczarki dobrze smakują z chlebem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub plackami ziemniaczanymi. Sosy na konkretnych wywarach tworzą wraz z mięsem uzupełniającą się nutę smakową.

A co najważniejsze, świeże sosy pieczarkowe w najróżniejszych kombinacjach smakowych i potrawowych możemy robić przez cały rok, bo na szczęście są to grzyby całoroczne. Udanych inspiracji! Zawsze dobry sos może być jedynym SOS dla niezbyt udanej potrawy...

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Pieczarki faszerowane fetą. Przepis na faszerowane pieczarki Pieczarki faszerowane fetą. Przepis na faszerowane pieczarki

Pieczarki nadziewane fetą, czarnymi oliwkami, pomidorami i anchois to przekąska z kuchni greckiej. Faszerowane pieczarki nadają się na ciepłą kolację, a także jako przekąska na przyjęcie.  Jak zrobić...

Sałatki z grzybów - podajemy 3 sprawdzone przepisy Sałatki z grzybów - podajemy 3 sprawdzone przepisy

Warto poznać sposób na grzyby, inny niż suszenie czy marynowanie. Sałatki z grzybami są bardzo dobre na zimno, jak i po podgrzaniu. Można je podać jako dodatek do ryby lub smażonych kiełbasek. Jak...

MENU na Wielkanoc 2013. Jak zrobić chrzan z żurawinami? MENU na Wielkanoc 2013. Jak zrobić chrzan z żurawinami?

Tradycyjnie wielkanocne mięsa podaje się z sosami. Składnikiem wielu z nich jest tarty chrzan. Jest zdrowy i aromatyczny. Wiele osób jednak szuka przepisów na inny sposób podania chrzanu. Oto przepis...

Aktualizacja: 20.09.2012 14:25
Autor: CzeM
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Małgorzata Omilanowska – kim jest nowa minister kultury?
Małgorzata Omilanowska – kim jest nowa minister kultury?

Małgorzata Omilanowska, która zastąpi Bogdana Zdrojewskiego na fotelu ministra kultury ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.