porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PROSTY PRZEPIS. Jak ugotować zupę chlebową z kminkiem? Czasami proste przepisy okazują się najlepsze. Tak jest w przypadku ...
Czy można zrobić tradycyjny sękacz w domu? Zobacz przepis KUCHNI KRESOWEJ! Dobry przepis

Jak zrobić sękacz w domu?

Sękacz to obok kartaczy czy babki ziemniaczanej specjalność kuchni kresowej. Podobno najlepsze ciasta wypiekane są przez gospodynie sejneńskie. Tradycyjny sękacz jest bardzo pracochłonny i drogi, jednak wersja domowa nie wymaga aż tak wielkiego wysiłku, a smak jest niemniej dobry.

Tradycyjny sękacz

Do upieczenia tradycyjnego sękacza oprócz dużej ilości składników (ok. 50 żółtek, 1 kg masła, 1 kg mąki oraz 1 kg cukru) potrzebny jest specjalny sprzęt – drewniany wałek rozszerzający się z jednej strony umieszczony na widełkach tak by mógł się obracać, pojemnika na opadające ciasto oraz elektrycznych grzałek (dawniej opiekano ciasto nad żywym ogniem). Warstwy tworzą się przez polewanie ciastem rożna powoli obracanego nad ogniem. Ciasto, spływając tworzy charakterystyczne sęki. Sękacz może być przechowywany nawet kilka miesięcy nie tracąc swoich walorów smakowych.

Dziś sękacze są serwowane na weselach i świątecznych stołach. W domowych warunkach sękacz można upiec w formie baby. Może brak mu charakterystycznych sęków, ale za to nie jest to aż tak pracochłonny jak tradycyjny sękacz.

Składniki

¾ szklanki mąki krupczatki,

 ½ szklanki mąki ziemniaczanej,

 6 jajek,

 25 dag masła,

 50 ml jasnego rumu,

 szczypta soli,

7 daggrubo posiekanych migdałów,

½ rozdrobnionej laski wanilii.

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, wlać rum, dodać migdały, wanilię i mąkę. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywna pianę. Delikatnie wymieszać ją z masą jajeczną. Formę z (najlepiej do babki) wysmarować tłuszczem. Wlać 2 łyżki ciasta (tak by zakryło dno) i piec ok. 5-7 min w temperaturze 200oC. Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika, na warstwie podpieczonego ciasta wyłożyć kolejne 2 łyżki ciasta i piec kolejne 5 minut. Czynność powtarzać aż skończy się masa. Po upieczeniu wystudzone ciasto można polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny). Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Ciasto marchewkowe: Jak zrobić, jakie ma właściwości, czy jest ZDROWE i NISKOKALORYCZNE? Ciasto marchewkowe: Jak zrobić, jakie ma właściwości, czy jest ZDROWE i NISKOKALORYCZNE?

Ciasto marchewkowe jest smaczne i zdrowe, choć jak to z wypiekami bywa dosyć kaloryczne. Poznaj najprostszy przepis na ciasto z marchewki.

Jak przygotować niedzielny placek z wiśniami?

Zastanawiasz się, jaki deser przygotować na niedzielne popołudnie? A może  upieczesz placek z wiśniami? Mówimy jak go przygotować.

PRZEPIS NA CIASTKA. Kokosowe precelki - czy łatwo je upiec?

Lubisz pochrupać ciastka w zimowy wieczór? W bardzo łatwy i szybki sposób można przygotować kokosowe precelki. I wcale nie trzeba być super kucharzem. 

Aktualizacja: 10.07.2013 13:53
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Agnieszka Włodarczyk - kim jest? Co osiągnęła? [KARIERA, ZWIĄZKI]
Agnieszka Włodarczyk - kim jest? Co osiągnęła? [KARIERA, ZWIĄZKI]

Agnieszka Włodarczyk od dawna nie zagrała już w dobrym filmie ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.