porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PROSTY PRZEPIS. Jak ugotować zupę chlebową z kminkiem? Czasami proste przepisy okazują się najlepsze. Tak jest w przypadku ...
Czy można zrobić tradycyjny sękacz w domu? Zobacz przepis KUCHNI KRESOWEJ! Dobry przepis

Jak zrobić sękacz w domu?

Sękacz to obok kartaczy czy babki ziemniaczanej specjalność kuchni kresowej. Podobno najlepsze ciasta wypiekane są przez gospodynie sejneńskie. Tradycyjny sękacz jest bardzo pracochłonny i drogi, jednak wersja domowa nie wymaga aż tak wielkiego wysiłku, a smak jest niemniej dobry.

Tradycyjny sękacz

Do upieczenia tradycyjnego sękacza oprócz dużej ilości składników (ok. 50 żółtek, 1 kg masła, 1 kg mąki oraz 1 kg cukru) potrzebny jest specjalny sprzęt – drewniany wałek rozszerzający się z jednej strony umieszczony na widełkach tak by mógł się obracać, pojemnika na opadające ciasto oraz elektrycznych grzałek (dawniej opiekano ciasto nad żywym ogniem). Warstwy tworzą się przez polewanie ciastem rożna powoli obracanego nad ogniem. Ciasto, spływając tworzy charakterystyczne sęki. Sękacz może być przechowywany nawet kilka miesięcy nie tracąc swoich walorów smakowych.

Dziś sękacze są serwowane na weselach i świątecznych stołach. W domowych warunkach sękacz można upiec w formie baby. Może brak mu charakterystycznych sęków, ale za to nie jest to aż tak pracochłonny jak tradycyjny sękacz.

Składniki

¾ szklanki mąki krupczatki,

 ½ szklanki mąki ziemniaczanej,

 6 jajek,

 25 dag masła,

 50 ml jasnego rumu,

 szczypta soli,

7 daggrubo posiekanych migdałów,

½ rozdrobnionej laski wanilii.

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, wlać rum, dodać migdały, wanilię i mąkę. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywna pianę. Delikatnie wymieszać ją z masą jajeczną. Formę z (najlepiej do babki) wysmarować tłuszczem. Wlać 2 łyżki ciasta (tak by zakryło dno) i piec ok. 5-7 min w temperaturze 200oC. Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika, na warstwie podpieczonego ciasta wyłożyć kolejne 2 łyżki ciasta i piec kolejne 5 minut. Czynność powtarzać aż skończy się masa. Po upieczeniu wystudzone ciasto można polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny). Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Łatwy przepis na tort czekoladowy z kremem kokosowym Łatwy przepis na tort czekoladowy z kremem kokosowym

Zaskocz wszystkich eleganckim, wielowarstwowym tortem - z dodatkiem kremu czekoladowego, konfitury wiśniowej oraz masy z mascarpone, kremówki i wiórków kokosowych. Wbrew pozorom zadanie nie będzie...

Jak zrobić CIASTO Pani Walewska? Podajemy przepis  Jak zrobić CIASTO Pani Walewska? Podajemy przepis

Pani Walewska to pyszne ciasto nazywane również Pychotką. Jest łatwe – jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Można je zrobić w nucie migdałowej, ale jeżeli ktoś woli inaczej migdały mogą być...

Ciasto z dyni - jak zrobić? Ciasto z dyni - jak zrobić?

Sezon na dynie właśnie się zaczyna. My mówimy, jak zrobić smaczne ciasto z dyni. Wypróbuj nasz przepis, jest prosty.

Aktualizacja: 10.07.2013 13:53
Autor:
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Michał Witkowski - kim jest? Co osiągnął?
Michał Witkowski - kim jest? Co osiągnął?

W ostatnim miesiącu znów głośno zrobiło się o pisarzu i ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.