porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Karp po żydowsku w galarecie - jak zrobić? PRZEPIS
Karp po żydowsku w galarecie - jak zrobić? PRZEPIS Karp w galarecie po żydowsku to bardzo smaczna wersja tej ...
Składniki na rybę po grecku. Jak przyrządzić to danie?

Jak zrobić rybę po grecku?

Ryba po grecku to ulubiony przysmak prawie wszystkich domowników podczas świąt Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Ta potrawa ma to do siebie, że smakuje zarówno na zimo, jak i na ciepło. Jak zrobić rybę po grecku?
Jak zrobić rybę po grecku?

Jakiej ryby użyć do ryby po grecku? Jaka będzie najsmaczniejsza?

fot.: Photos.com

Zanim zabierzesz się do przyrządzania ryby po grecku, musisz kupić świeżą, pachnącą rybę bez ości (filet, np. mintaja). Przygotuj także:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 4 cebule,
  • mały seler,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • cukier, sól
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania ryby po grecku

Na początek zajmujemy się warzywami, które obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Następnie lekko je solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę - lekko ją solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.

Po usmażeniu filetów smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Podsmażoną cebulę oraz warzywa z patelni przekładamy do garnka. Dodajemy listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.

Dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą.

Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.

Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po dwóch dniach.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak obniżyć kaloryczność świątecznego menu? 4 POMYSŁY Jak obniżyć kaloryczność świątecznego menu? 4 POMYSŁY

Na bożonarodzeniowe potrawy czekamy często cały rok. Potrawy te są przepyszne, ale zazwyczaj ciężkostrawne i bardzo kaloryczne. W tym świątecznym czasie potrafimy przytyć nawet kilku kilogramów. A...

Potrawy wigilijne: KUTIA [SPRAWDZONY PRZEPIS] Potrawy wigilijne: KUTIA [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Kutia to potrawa wigilijna popularna zwłaszcza na wschodzie Polski. Nie może w niej zabraknąć ziaren jęczmienia lub pszenicy (boskich zbóż), miodu (symbolu słodyczy) oraz maku (symbolu spokoju). Oto...

Sandacz korzenny – na Wigilię zamiast karpia [SPRAWDZONY PRZEPIS] Sandacz korzenny – na Wigilię zamiast karpia [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Jeśli nie przepadasz za wigilijnym karpiem, zasmakuj w tym roku w sandaczu. Przyrządź go po staropolsku – z przyprawami korzennymi i chrzanem.

Aktualizacja: 05.12.2013 11:52
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marek Kalita - kim jest aktor i mąż Aleksandry Popławskiej? [KARIERA, RODZINA]
Marek Kalita - kim jest aktor i mąż Aleksandry Popławskiej? [KARIERA, RODZINA]

Marek Kalita jest nie tylko polskim aktorem teatralno- filmowym, ale ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.