porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić DŻEM POMARAŃCZOWY z marchewką? Podajemy dobry przepis Słodka karotka wbrew powszechnemu przekonaniu znakomicie nadaje się jako surowiec ...
Pasztet świąteczny wbrew pozorom łatwo samodzielnie zrobić. Mówimy jak zrobić pyszny pasztet

Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Podajemy dwa sprawdzone przepisy

Pasztet zrobiony w domu to prawdziwy hit świąteczny. Jeśli lubisz pasztet, a nie wiesz jak go zrobić, poznaj  dwa sprawdzone przepisy na świąteczny pasztet. Jak zrobić pasztet?

Pasztet świąteczny

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki

  • 1 kg mięsa wołowego

  • 3 udka z kurczaka

  • 70 dag podgardle

  • 50 dag boczku

  • 2 kajzerki czerstwe

  • 2 pietruszki

  • 4 marchewki

  • 5 jaj

  • 2 cebule

  • 6 sztuk ziela angielskiego

  • 5 listki laurowe

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Przygotowanie:

Mięso gotujemy z listkiem, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć). Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką. Bułkę moczymy w wywarze z mięsa. Wcześniej warto go przecedzić. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku przyprawami (pieprz, gałka). Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułka tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką. Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30x10 cm.

Pasztet ze śliwkami suszonymi

Składniki:

  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny

  • ½ kg mielonej wieprzowiny

  • 250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej

  • 4 zgniecione ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 2 łyżki wiśniówki lub brandy

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 4 zmielone ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1 listek laurowy

  • garść suszonych wędzonych śliwek węgierek

  • pół szklanki wiśniówki

  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie:

Bułka tarta do obsypania formy (dowolnie) Przygotować formę – najlepiej klasyczną keksówkę, nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tarta. Mięso wymieszać z przyprawami. Śliwki namoczyć w wiśniówce lub wodzie. Dodać namoczone śliwy do mięsa, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową. Formę wypełnić do połowy wysokości. Dobrze docisnąć mięso. Przykryć formą aluminiową. Piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Schłodzić pasztet w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce .

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić PASZTET na święta Bożego Narodzenia? Jak zrobić PASZTET na święta Bożego Narodzenia?

Święta Bożego Narodzenia bez domowego pasztetu? Możliwe, ale już nie smakują tak dobrze. Pieczenie pasztetu wymaga odrobiny wysiłku, jednak jego smak wynagrodzi te trudy. Domownicy będą nim...

Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet?

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznego pasztetu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobic samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną...

Jak zrobić pyszny pasztet?

Nie kupujcie gotowych pasztetów! Nigdy nie wiadomo, co siedzi w nich w środku. Domowy pasztet jest prosty do zrobienia, a do tego bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Zamrożony nie traci swoich...

Aktualizacja: 24.11.2012 19:52
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Globisz - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Krzysztof Globisz - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Krzysztof Globisz to znany i ceniony aktor zarówno teatralny, jaki ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.