porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Dlaczego PAPAJA nazywana jest cudem natury?
Dlaczego PAPAJA nazywana jest cudem natury? Papaja jest bogata w kwas foliowy, cynk, potas, magnez oraz ...
Mięsa na pasztet nie mogą być superchude, bo wtedy pasztet wyjdzie za suchy

Jak zrobić pyszny pasztet?

Nie kupujcie gotowych pasztetów! Nigdy nie wiadomo, co siedzi w nich w środku. Domowy pasztet jest prosty do zrobienia, a do tego bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Zamrożony nie traci swoich walorów, więc można go przygotować za zapas. Mówimy jak przygotować smaczny domowy pasztet!

Do pasztetu można użyć różnych rodzajów mięsa, nie tylko wieprzowego, ale też drobiowego albo z królika. Nie warto wybierać najładniejszych, najchudszych kawałków. Mięsa nie mogą być superchude, bo wtedy pasztet wyjdzie za suchy… Dlatego w tym przepisie, sprawdzonym w niejednej kuchni, znajduje się także trochę tłustej wieprzowiny. I niech nikogo nie przestraszą płucka w takiej ilości! Nie każdy lubi smak podrobów, ale tu naprawdę ich nie czuć, za to dodają pasztetowi lekkość i puszystość.

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny (pół na pół tłustego boczku i chudej łopatki)
  • 60 dag wołowiny (np. szponder)
  • 60 dag płucek cielęcych z sercem
  • 30 dag wątroby wieprzowej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach
  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Każdy rodzaj mięsa trzeba udusić (albo ugotować, np. w szybkowarze) oddzielnie: wołowinę w jednym garnku (dłużej), wieprzowinę w drugim. Do każdego rodzaju mięsa trzeba dodać warzywa: po dwie marchewki, jednej pietruszce, cebuli, do tego ziele, listek i ziarna pieprzu. Nie solimy mięs!

W osobnym garnku gotujemy płucka: najpierw należy je obgotować dwa razy, za każdym razem wylewając wodę, potem gotować ok. godziny.

Na odrobinie oleju podsmażamy wątróbkę, dolewamy trochę wody i także dusimy. Miękkie mięsa wyjmujemy, warzywa wyrzucamy, a wywar z nich zlewamy do jednego naczynia – będzie potrzebny. Mięso zostawiamy do następnego dnia.

Kroimy je na kawałki. Uwaga – z płucek należy powycinać chrząstki! Zmielić mięso w malakserze (albo przepuścić 2 razy przez maszynkę) na gładką masę. Po przełożeniu jej do miski wbijamy jajka, po czym dolewamy wywar z mięs. Musi go być tyle, bu masa byłą rzadka (podczas pieczenia woda paruje!). Teraz przyprawy: niezbędny jest imbir, starta gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Warto próbować masę i doprawiać ją dowolnie, ale lepiej, by miała dość ostry, wyrazisty smak. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką (ta ilość wystarcza na tortownicę śr. 25 cm). Wstawiamy pasztet do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. Po godzinie jest gotowy. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić PASZTET na święta Bożego Narodzenia? Jak zrobić PASZTET na święta Bożego Narodzenia?

Święta Bożego Narodzenia bez domowego pasztetu? Możliwe, ale już nie smakują tak dobrze. Pieczenie pasztetu wymaga odrobiny wysiłku, jednak jego smak wynagrodzi te trudy. Domownicy będą nim...

Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet?

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznego pasztetu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobic samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną...

Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Podajemy dwa sprawdzone przepisy

Pasztet zrobiony w domu to prawdziwy hit świąteczny. Jeśli lubisz pasztet, a nie wiesz jak go zrobić, poznaj  dwa sprawdzone przepisy na świąteczny pasztet. Jak zrobić pasztet?

Aktualizacja: 05.12.2011 13:28
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Siostra Anny Przybylskiej - kim jest Agnieszka?
Siostra Anny Przybylskiej - kim jest Agnieszka?

Dla Anny Przybylskiej nie kariera zawodowa, sukcesy i blichtr były ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.