porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić kotlety z kaszy i sera? Nie lubisz mięsa? Kotlety z kaszy i sera są jarskie, ...
PYSZNY DOMOWY PASZTET wielkanoc. Jak zrobić samemu pasztet? Kulinarne przeboje - pasztet

Menu na WIELKANOC. Jak zrobić przepyszny domowy pasztet?

Nadaje się na świąteczny stół, jak i do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!
Menu na WIELKANOC. Jak zrobić przepyszny domowy pasztet?

Nie jest to bardzo trudne, a pasztet domowy lubią prawie wszyscy. Można też zrobić od razu podwójną porcję i gotowy pasztet zamrozić. Przyda się z okazji niespodziewanych gości czy na przyjęcie planowane dopiero za jakiś czas. 

fot.: Photos.com

PRZEPIS na PASZTET

Składniki:

  • 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
  • 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
  • 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
  • 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki suche
  • 3 cebule
  • 4 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
  • tarta bułka

Sposób przyrządzania:

  • Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.
  • Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.
  • Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy bo się za moment przyda!
  • W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy.
  • W sosie moczymy bułkę
  • Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy - mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę.
  • Dodajemy żółtka jajek.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i znowu wymieszać.
  • Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.
  • Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką).
  • Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.
  • Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.

Powodzenia i smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet?

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznego pasztetu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobic samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną...

Jak zrobić jajka faszerowane z łososiem?

Danie na Wielkanoc? Jajka w majonezie. Z talerzy wieje nudą! A może pokusić się o przygotowanie jajek faszerowanych, ale... z łososiem. Zaskoczysz rodzinę i samą siebie. Oto doskonały przepis na...

Jak zrobić smaczny pasztet domowy?

Wielkanocne śniadanie bez pasztetu to porażka. Zapracowane, zabiegane nie chcemy spędzać w kuchni długich godzin na przedświątecznych przygotowaniach. Wolimy kupić gotowe produkty w sklepie. Jednak...

Aktualizacja: 29.03.2013 20:18
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Najbogatsze kobiety w Polsce. RANKING

Prezentujemy ranking 10 najbogatszych kobiet w Polsce. Kim są najbogatsze ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.