porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić kotlety z kaszy i sera? Nie lubisz mięsa? Kotlety z kaszy i sera są jarskie, ...
PYSZNY DOMOWY PASZTET wielkanoc. Jak zrobić samemu pasztet? Kulinarne przeboje - pasztet

Menu na WIELKANOC. Jak zrobić przepyszny domowy pasztet?

Nadaje się na świąteczny stół, jak i do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!
Menu na WIELKANOC. Jak zrobić przepyszny domowy pasztet?

Nie jest to bardzo trudne, a pasztet domowy lubią prawie wszyscy. Można też zrobić od razu podwójną porcję i gotowy pasztet zamrozić. Przyda się z okazji niespodziewanych gości czy na przyjęcie planowane dopiero za jakiś czas. 

fot.: Photos.com

PRZEPIS na PASZTET

Składniki:

  • 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
  • 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
  • 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
  • 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki suche
  • 3 cebule
  • 4 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
  • tarta bułka

Sposób przyrządzania:

  • Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.
  • Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.
  • Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy bo się za moment przyda!
  • W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy.
  • W sosie moczymy bułkę
  • Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy - mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę.
  • Dodajemy żółtka jajek.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i znowu wymieszać.
  • Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.
  • Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką).
  • Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.
  • Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.

Powodzenia i smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Wielkanoc 2013. Jak przygotować wielkanocny pasztet?

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznego pasztetu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobic samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną...

TORT BEZ KREMU! Czy znasz tort, którego nie przekłada się żadną masą?

Na Święta Wielkanocne polecamy znakomity tort orzechowo-migdałowy - bardzo wykwintny i dość niezwykły, bo bez żadnego kremu. Tort składa się z dwóch różniących się smakiem i barwą warstw -...

Jak zrobić smaczny pasztet domowy?

Wielkanocne śniadanie bez pasztetu to porażka. Zapracowane, zabiegane nie chcemy spędzać w kuchni długich godzin na przedświątecznych przygotowaniach. Wolimy kupić gotowe produkty w sklepie. Jednak...

Aktualizacja: 29.03.2013 20:18
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Anna Przybylska: RODZINA [MĄŻ, DZIECI]
Anna Przybylska: RODZINA [MĄŻ, DZIECI]

Anna Przybylska osierociła trójkę dzieci: 12-letnią Oliwię, 9-letniego Szymona i ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.