porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
JAK UPIEC CHLEB? Przepis na chleb, który zawsze się udaje. Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego chleba. I ten ...
Szybki i sprawdzony przepis na doskonałą kolację

Jak zrobić POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM?

Chcesz zrobić wrażenie na gościach, a nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań? Postaw na polędwiczki wieprzowe i grzyby. Sukces gwarantowany!

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa,
  • cebula,
  • minimum 3 suszone grzyby,
  • ziela angielskie,
  • listek laurowy,
  • śmietana,
  • mąka,
  • sól, pieprz, 
  • marynata:  łyżka brandy, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, kilka kropel oleju sezamowego, czosnek, pieprz ziołowy i ulubione zioła,

Przygotowanie:

Na porcję dla dwóch osób wystarczy jedna polędwiczka wieprzowa. Usuń z niej błonki i tłuszcz, pokrój w plasterki, rozgnieć je dłonią i przełóż do miski. Wymieszaj składniki na marynatę i mięso wymieszaj z marynatą (odstaw minimum na godzinę do lodówki).

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle na patelni, przełóż do rondla. Suszone grzyby (przynajmniej 3 duże sztuki) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do tego samego rondla, zalej wrzątkiem. Mieszając, duś na małym ogniu z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i listka laurowego.

Po 15 minutach dodaj śmietanę, ewentualnie zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem. Usmaż polędwiczki na rozgrzanym oleju, przełóż na talerz, lekko posól,  polej sosem. Polędwiczki są znakomite z kopytkami lub makaronem i surówką. Można je też podać z grzankami z żółtym serem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Leczo z patisonem [SPRAWDZONY PRZEPIS] Leczo z patisonem [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Jak zrobić leczo z patisonem? To rozgrzewające, aromatyczne danie idealne na jesień.

Jak zrobić PRZEKĄSKĘ PROWANSALSKĄ z szynką, serem ricotta i kaparami na cieście francuskim? Szybki przepis Jak zrobić PRZEKĄSKĘ PROWANSALSKĄ  z szynką, serem ricotta i kaparami na cieście francuskim? Szybki przepis

Kolacja dla leniuchów, którzy uwielbiają wytrawne smaki. Mówimy, jak zrobić smaczną przekąskę prowansalską na cieście francuskim, z serem ricotta, szynką, kaparami i pomidorami.

Jak zrobić idealny ROSÓŁ Z KURY? Podajemy sprawdzony przepis!

Rosół z kury to chyba ulubiona potrawa wszystkich Polaków. Zupka kojarzy nam się z niedzielnym obiadem u babci. I jak się okazuje jest bardzo łatwa w przyrządzeniu.

Aktualizacja: 28.03.2012 12:52
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Bartek Bonk, medalista olimpijski? Jaka tragedia dotknęła olimpijczyka?

Bartek Bonk podczas Igrzysk w Londynie uratował honor polskich ciężarowców ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.