porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić nalewkę pieprzową na żołądek?
Jak zrobić nalewkę pieprzową na żołądek? Jeśli masz kłopoty ze swoim przewodem - pokarmowym, męczą cię ...
NALEWKA Z CZOSNKU to Tybetański sposób na zdrowie i młodość

Jak zrobić nalewkę z czosnku?

Nalewka czosnkowa nie jest kosztowna ani pracochłonna, za to ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Idealnie wzmacnia organizm i odporność właśnie w okresie zimowym. Mówimy, jak zrobić nalewkę z czosnku. 

Nalewka z czosnku zdecydowanie nie jest smaczna. Ale czy wszystko co zdrowe, musi być również dobre w smaku?  A że jest bardzo zdrowa, nie ma najmniejszych wątpliwości. Jej recepturę wymyślili Tybetańczycy, którzy od wieków stosują ją, by wzmocnić odporność swojego organizmu. Została znaleziona w jednym z klasztorów tybetańskich, spisana na glinianych tablicznach i datowana nawet na V wiek przed nasza erą.

Nalewka z czosnku jest zdrowa!

Nalewka czosnkowa wzmacnia organizm. Szczególnie jest polecana w okresie zimowym. Obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, może być więc stosowana w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Chorym na łuszczycę pomaga wydłużyć okres między nawrotami choroby. Nalewka ta oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczony wapń, gwałtownie poprawia przemianę materii, oczyszcza, uelastycznia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, odmładza organizm, zapobiega wrzodom w przewodzie pokarmowym. Sok z czosnku pobudza apetyt, poprawia trawienie, pomaga przy wielu chorobach układu oddechowego, zapobiega przeziębieniom, likwiduje bóle głowy i bezsenność, posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne i uśmierzające ból.

Do sporządzenia nalewki nie powinno się używać metalowych naczyń. W żadnym wypadku nie należy także używać chińskiego czosnku. Jeśli przeszkadza nam ostry smak czosnku w ustach, dobrze jest nalewkę popić jogurtem naturalnym.

Nalewki nie powinno się używać dłużej niż przez 5 lat. Po tym czasie trzeba zrobić przerwę.

Składniki:

150 g świeżego czosnku (polskiego!), 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Czosnek utrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Zalać wódką i pozostawić w zamkniętej butelce przez 5 dni, często wstrząsając. Po odcedzeniu na gęstym sicie i przesączeniu przez gazę, przelać do butelek i odstawić na 10 dni.

Zastosowanie:

Zażywamy 5—20 kropli w 1/4 szklanki mleka lub kefiru 2—3 razy dziennie na wzmocnienie, przeciw miażdżycy naczyń krwionośnych, dla poprawy trawienia. Po miesięcznej kuracji trzeba zrobić 2—3 tygodniową przerwę.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić nalewkę chrzanową?

Nalewka chrzanowa to bardzo prosty w wykonaniu naturalny lek wzmacniający, mający działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Przy bólach stawów warto ją wcierać w bolące miejsca. 

Jak zrobić nalewkę z arcydzięgla?

Nalewka z korzenia arcydzięgla to naturalny ziołowy lek pomagający na wiele chorób. W ziołolecznictwie stosowany od wieków, a dzięki swoim bogatym właściwościom przez średniowiecznych mnichów nazwany...

Aktualizacja: 23.01.2012 13:26
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Dominika Gwit - w jakich filmach występowała?
Dominika Gwit - w jakich filmach występowała?

Znana z charakterystycznych ról, głownie serialowych. Zabawna, utalentowana, wzbudzająca sympatię ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.