porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI? Podajemy przepis na łatwe i tanie ciasto truskawkowe
Jak zrobić PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI? Podajemy przepis na łatwe i tanie ciasto truskawkowe Truskawki można jeść świeże, można też robić z nich przetwory. ...
Młoda kapusta to królowa polskich stołów w czerwcu

Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem? Proste i pyszne danie na letni obiad

Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem? Proste i pyszne danie na letni obiad
Gdy w warzywniakach pojawia się młoda kapusta, warto po nią sięgać i przygotowywać ją na różne sposoby. fot.: Photos.com
Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, warto zrobić z niej użytek. Ugotować z boczkiem i koperkiem! Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i tradycyjnym schabowym. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem?

Przepis na młodą kapustę z boczkiem

Skladniki:

  • 1 główka młodej kapusty obrana z górnych liści

  • 30 dag wędzonego boczku 

  • ew. łyżka smalcu ze skwarkami

  • 1 cebula

  • 1 czubata łyżka mąki

  • pęczek koperku 

  • sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy.
Pokrojoną drobno kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy na malutkim ogniu.
W tym czasie boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy.
Boczek podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Gdy będzie za mało tłuszczu można dodać trochę smalcu np. ze skwarkami.
Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu odlanego z kapusty. Gdy masa będzie aksamitna, dodajemy jeszcze do szklanki kapuścianego rosołku, mieszamy i powoli wlewamy do kapusty ze skwarkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól, pieprz do smaku, zagotowujemy. I gotowe.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przechowywać koperek: trzy sposoby na świeży koper przez całą zimę Jak przechowywać koperek: trzy sposoby na świeży koper przez całą zimę

Koper ogrodowy, zwany popularnie koperkiem, jest teraz dostępny przez okrągły rok. Jednak szklarniowy produkt ma, poza wyglądem, niewiele wspólnego z sezonowym oryginałem. Dlatego wzorem dawnych...

Przepis na leczo dla amatorów dań mięsnych. Leczo z mięsem jak zrobić? Przepis na leczo dla amatorów dań mięsnych.  Leczo z mięsem jak zrobić?

Leczo kojarzy nam się raczej jako danie warzywne z papryki, cebuli i pomidorów. W proponowanej wersji leczo jarzyn nie jest mniej, za to zdecydowanie sporo jest mięsa. Jak zrobić leczo z dodatkiem...

DANIA JEDNOGARNKOWE: Przepisy na najpopularniejsze i najszybsze w przygotowaniu dania jednogarnkowe? DANIA JEDNOGARNKOWE: Przepisy na najpopularniejsze i najszybsze w przygotowaniu dania jednogarnkowe?

Łatwe w przygotowaniu, sycące i przede wszystkim tanie – takie właśnie są potrawy jednogarnkowe. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste, a i do podgrzania nie potrzeba stosu naczyń. Dania...

Aktualizacja: 15.06.2012 12:13
Autor: LES
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Michael Dobbs, autor House of Cards?
Kim jest Michael Dobbs, autor House of Cards?

Lada dzień będzie można obejrzeć trzeci już sezon znakomitego amerykańskiego ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.