porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakie są RODZAJE MĄKI: Co oznacza typ mąki? Z czego wytwarzana jest mąka?
Jakie są RODZAJE MĄKI: Co oznacza typ mąki? Z czego wytwarzana jest mąka? Kiedyś nie było problemu z wyborem mąki. Na rynku była ...
Co dodaje się do maku, zeby zrobić masę makową do tradycyjnych polskich makowców?

Jak zrobić MASĘ MAKOWĄ do makowca? Co dodać do maku?

Czy nazywa się makowiec, strucla makowa czy makownik - to ciasto najchętniej pieczemy zimą, zwłaszcza na Boże Narodzenie. Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Sekret udanego makowca tkwi w nadzieniu makowym. Jak samodzielnie zrobić pyszny makowiec?
Jak zrobić MASĘ MAKOWĄ do makowca? Co dodać do maku?

Sekretem udanego makowca jest masa makowa odpowiednio przyprawiona i wzbogacona dużą ilością bakalii.

fot.: Photos.com

W makowcu ważny jest stosunek masy makowej i ciasta – ta pierwsza powinna dominować.

  • Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.

  • Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za rzadka (jeśli jest, zagęszcza się ją kaszą manną lub bułką tartą).

  • Masę słodzi się miodem. To najbardziej pracochłonny etap, ale kiedyś ucierano mak w makutrze, czyli glinianej misie z karbowanym środkiem.

Jakie bakalie dodać do maku?

O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, smażona w cukrze skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały, pokrojone figi.

Jeśli makowiec będą jeść tylko dorośli, masę można wzbogacić kieliszkiem rumu lub wiśniami z nalewki (bez pestek).

Gotowa masa makowa - czy jest smaczna? Czy jest warta kupna?

W sprzedaży są makowe półprodukty ułatwiające pracę. Mak już zmielony pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Kupując go, trzeba koniecznie sprawdzić na torebce datę przydatności do spożycia. Mak można bowiem przechowywać do roku w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w firmowym opakowaniu – z powodu dużej ilości tłuszczu łatwo jełczeje. Jest też gotowa masa makowa ( w puszkach); oprócz zmielonego maku zawiera rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i cukier.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić DOMOWY MAKOWIEC? [PRZEPIS + PORADY] Jak zrobić DOMOWY MAKOWIEC? [PRZEPIS + PORADY]

Święta bez makowca? Niemożliwe! Nie idź na łatwiznę i nie zamawiaj tego klasycznego ciasta w cukierni. Radzimy jak przygotować je własnoręcznie.

Jak zrobić makownik? Podajemy przepis Jak zrobić makownik? Podajemy przepis

Do ciast, które obowiązkowo powinny się znaleźć na tradycyjnym świątecznym stole, należy makowiec. Klasyczny, w drożdżowym cieście, jest dość pracochłonny. Mamy dla was alternatywę – prosty makownik...

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Co zrobić, jeśli chcesz przygotować dla swojej rodziny idealny świąteczny makowiec, ale okazuje się, że mak jest gorzki i może popsuć cały efekt twojej pracy? Zebraliśmy najlepsze sposoby polskich...

Aktualizacja: 09.12.2013 13:36
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Piotr Nisztor, dziennikarz redakcji Wprost?
Kim jest Piotr Nisztor, dziennikarz redakcji Wprost?

W aferze taśmowej pojawił się nowy wątek. Rzekomo inicjatorem całej ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.