porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
ŚWIĄTECZNE TRADYCJE: Dlaczego na WIGILII nie może zabraknąć maku?
ŚWIĄTECZNE TRADYCJE: Dlaczego na WIGILII nie może zabraknąć maku? W tradycyjnym menu wigilijnym powinno się znaleźć 12 potraw. Wśród ...
Makowiec zawijany - sprawdzony przepis. Świateczne ciasta

Jak zrobić MAKOWIEC ZAWIJANY [WIDEO]

W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom upieczenie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Makowiec zawijany - sprawdzony przepis
Jak zrobić MAKOWIEC ZAWIJANY [WIDEO]

Makowiec to ciasto , które w Wielkanoc obowiązkowo musi znaleźć się na światecznym stole.

fot.: Photos.com

Na Boże Narodzenie obowiązkowo trzeba upiec makowiec. Za jednym zamachem można zrobić dwa ciasta. A wszystko trwa naprawdę krótko.

Składniki na 2 makowce:

  • 120 ml. letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)
  • 100 gram stopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 14 gram drożdży suchych lub 30 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 mały cukier waniliowy

Na nadzienie:

  • ok. 500 gram gotowej masy makowej
  • bakalie

Lukier:

  •  cukier puder
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Najpierw należy wymieszać drożdże z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Tak przygotowane ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 2 części następnie każdą z nich rozwałkować i posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Piec 30-40 min. w temperaturze. 180-190 stopni C. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Dorsz w zielonym sosie A LA MAGDA GESSLER. Jak przygotować pysznego dorsza z KUCHENNYCH REWOLUCJI MAGDY GESSLER? Dorsz w zielonym sosie A LA MAGDA GESSLER. Jak przygotować pysznego dorsza z KUCHENNYCH REWOLUCJI MAGDY GESSLER?

W jednym z odcinków KUCHENNYCH REWOLUCJI, słynna restauratorka i celebrytka, Magda Gessler odwiedziła restaurację o nazwie Fregata. Zobacz, jakie zmiany w menu zaproponowała Magda Gessler i jak...

Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie

Przetwory to dość pracochłonne zajęcie, ale warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowywanie. W zimowe wieczory, kiedy owoce nie są już tak dobre jak latem, aromatyczne powidła śliwkowe, konfitura...

GRILLOWANY BAKŁAŻAN - jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis

Grill kojarzy nam się głównie z mięsem. Jednak karkówka, kurczak czy kiełbasa przypieczone na rozgrzanym węglu nikogo nie zaskoczą. A przecież możemy grillować także warzywa, tworząc z nich...

Aktualizacja: 11.12.2013 15:16
Autor: MAG
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andreas Lubitz, pilot airbusa Germanwings. Kim był? [KARIERA, RODZINA]

Ze wstępnych ustaleń śledczych badających katastrofę samolotu airbus linii Germanwings ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.