porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Piperyna i izotiocyjanian allilu – co to jest? Jakie mają działanie?
Piperyna i izotiocyjanian allilu – co to jest? Jakie mają działanie? Co odpowiada za ostry smak chrzanu i pieprzu? Piperyna i ...
Lody chałwowe z pastą tahini. Jak zrobić chałwowe lody z pastą tahini?

Jak zrobić lody chałwowe z domową pastą tahini?

Lody chałwowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim proste do wykonania. Przy ich produkcji nie potrzeba używać też specjalnej maszynki. Mówimy, jak zrobić domowe lody chałwowe.

Domowe lody chałwowe - przepis

Składniki (1 litr lodów):

  • puszka mleka skondensowanego (300 g)

  • pół szklanki pasty tahini

  • 300 ml śmietanki kremówki 36 proc.

  • 1,5 szklanki pełnego mleka

  • 3-5 łyżek miodu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki należy wlać do garnka i podgrzać cały czas mieszając, aby dobrze się połączyły. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po wyjęciu z lodówki zmiksować mikserem tak, aby lody były puszyste, przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Podczas zamrażania kilka razy przemieszać łyżką, aby nie powstały grudki ani kryształki lodu.

Pastę tahini można kupić w sklepie albo wykonać samemu. Cztery szklanki ziaren sezamu podprażamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut lub prażymyna suchej patelni. Wyjmujemy, studzimy, po czym miksujemy z 2/3 szklanki oleju słonecznikowego. Pastę można przechowywać z lodówce, w zakręconym słoiku do dwóch miesięcy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jakie właściwości odżywcze mają lody? Przepis na lody domowe

Lody - deser najbardziej popularny podczas upałów – najlepiej smakują jeśli zrobimy je sami w domu. Domowe lody są pracochłonne, ale efekt rekompensuje wysiłek. Na dodatek lody przygotowane w domu są...

Jak zrobić lody sorbetowe? Podajemy dobry przepis na sorbet malinowy i truskawkowy Jak zrobić lody sorbetowe? Podajemy dobry przepis na sorbet malinowy i truskawkowy

Lody sorbetowe to znakomity deser - są zdrowsze niż zwykłe lody, możemy przyrządzić je sami, i pokombinować ze smakiem! Jak zrobić takie pyszności? Pora się przekonać!

Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serze? Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serze?

Mascarpone zajmuje w kuchni poczesne miejsce. Używamy go do deserów serwowanych na podwieczorek i do sosów podawanych do dań na obiad czy kolację. Oto, co trzeba o nim wiedzieć. 

Aktualizacja: 17.10.2013 16:22
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Stelmaszyk, aktor – kim jest? KARIERA, RODZINA
Krzysztof Stelmaszyk, aktor – kim jest? KARIERA, RODZINA

Polski aktor Krzysztof Stelmaszyk jest znany zarówno z teatru, jak ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.