porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kompot wigilijny - jak zrobić?
Kompot wigilijny - jak zrobić? Kompot wigilijny ma swoich zwolenników i przeciwników. Charakterystyczny smak i ...
Przepis na kutię - tradycyjne wigilijne danie.

Jak zrobić kutię? [POTRAWY WIGILIJNE]

Kutia to kresowa, tradycyjna potrawa wigilijne. Jedzenie dania ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Tradycyjnie przyrządza się ją z ziarnami pszenicy, ale jeśli ktoś nie lubi, może je zastąpić ugotowanym na sypko ryżem.
Jak zrobić kutię? [POTRAWY WIGILIJNE]

Podstawą kutii jest mak i pszenica. 

fot.: sxc.hu

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy,

  • 1 szklanka maku,

  • pół szklanki cukru pudru,

  • aromat migdałowy,

  • 4 łyżki miodu,

  • 50 g rodzynków,

  • 50 g migdałów,

  • pół szklanki słodkiej śmietanki

>>> Kutia z pszenicą albo z ryżem - podajemy dobry przepis na wigilijny deser [KLIKNIJ]

Przygotowanie:

Pszenicę oczyść, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz, odsącz i dwa razy zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Raczej nie kupuj gotowej masy makowej, bo zwykle zawiera sporo konserwantów.

Zmielony mak połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym maksymalnie do 40 stopni C (inaczej straci swoje zdrowotne właściwości) miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym.

Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić kutię? Tradycyjny polski przepis na danie wigilijne Jak zrobić kutię? Tradycyjny polski przepis na danie wigilijne

Pochodząca z kresów wschodnich kutia to ważny element wigilijnej wieczerzy. Jak prawidłowo ją przyrządzić, by pszenica i mak były miękkie? Oto przepis na dobrą, aromatyczną kutię.

Jak zrobić kutię z pszenicą albo z ryżem? Jak zrobić kutię z pszenicą albo z ryżem?

Kutia to potrawa specjalnie szykowana na Wigilię z pszenicy, maku i miodu. Kiedyś danie to było obowiązujące we wschodniej Polsce, na terenach dzisiejszej Białorusi, Ukrainy i Litwy. Mówimy, jak...

Jak przygotować KUTIĘ? Jak przygotować KUTIĘ?

Na polskich stołach wigilijnych goszczą grzyby, ryby i kapusta. Dań wigilijnych jest jednak o wiele więcej. Jedną z potraw regionalnych jest kutia. W celu urozmaicenia smaków można śmiało sięgnąć po...

Aktualizacja: 05.12.2013 10:24
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim był Henryk Kulczyk, ojciec Jana Kulczyka?

Henryk Kulczyk, ojciec najbogatszego Polaka, Jana Kulczyka zmarł rano 19 ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.