porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak poprawić smak potraw? Poznaj KULINARNE TRIKI, które pozwolą ci osiągnąć perfekcję w kuchni Kulinarna perfekcja wymaga wielu lat eksperymentów. Metodą prób i błędów ...
Przepisy kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej

Jak zrobić kimchi? PRZEPIS NA KIMCHI

Połowa października w Korei upływa pod znakiem okresu zwanego kimjang. To okres kiedy koreańskie rodziny przygotowują zapas kimchi na zimę. Warto poznać to tradycyjne koreańskie danie. 
Jak zrobić kimchi? PRZEPIS NA KIMCHI

Klasyczne kimchi z kapusty

Kimchi to danie, które przez setki lat pozwalało przetrwać Koreańczykom. Kapuściane pikle były nieocenionym źródłem witamin, zwłaszcza zimową porą. Przeciętna koreańska rodzina przygotowuje ok. tony kimchi rocznie, jest ono przechowywane na balkonach w specjalnych beczkach. Na wsiach jest przechowywane - tradycyjną metodą - w glinianych garnkach zakopanych w ziemi. Kimchi jest tradycyjnym daniem koreańskim składającym się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty.

Składniki:
- kapusta pekińska
- papryczka chili
- czosnek
- sól
- pieprz
- por
- sos rybny

Przepis:
Kapustę pekińską kroimy w ćwiarki i umieszczamy na dobę w garnku ze słoną wodą (3-4 łyżki stołowe na jedną kapustę). Następnego dnia kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i mocno wyciskamy.

Kroimy drobno paprykę (można też użyć sproszkowanej). Pora ścieramy na tarce, czosnek siekamy drobno lub wyciskamy. Wszystkie składniki mieszamy z sosem rybnem i tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie wszystkie liście kapusty. Ćwiartki kapusty umieszczamy ciasno w słoju i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Gotowe kimchi może być przechowywane w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
W kuchni masz tylko makaron i parówki? Przepis na tanie i smaczne danie

W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie. Podpowiemy ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację.

Jak zrobić pyszną zupę z białych warzyw? Rewelacyjny przepis.

Ta rewelacyjna zupa gości na najlepszych stołach, znajdziemy ją też w menu najwykwintniejszych restauarcji. A zrobienie jej jest... szalenie proste. Mówimy jak przygotowac smaczną, zdrową i modną...

Jak uratować przesolone danie Jak uratować przesolone danie

Przesoliłaś potrawę? Nie musisz od razu całego dania wyrzucać do kosza na śmieci! Są sposoby, dzięki którym bez wstydu będziesz mogła podać domownikom pyszny obiad.

Aktualizacja: 12.11.2012 22:58
Autor: janchiver
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Michał L, kierowca hondy z sopockiego molo?

Kierowca Hondy, który urządził szaleńczy rajd na sopockim molo, to ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.