porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić ZUPĘ KREM Z LUBCZYKU? Podajemy oryginalny przepis! Lubczyk jest zbawienny. To rozgrzewające i odżywcze zioło dla układu ...
Przepisy Magdy Gessler: Kuchenne rewolucje w Zielonej Górze - restauracja Namaste India. Przepis na sałatkę z mango i orzechami nerkowca

Jak zrobić INDYJSKĄ SAŁATKĘ z MANGO według przepisu Magdy Gessler?

W menu restauracji Namaste India w Zielonej Górze, która przeszła metamorfozę podaczas "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler, pojawiła się m.in. sałatka z mango, czerwoną cebulą i orzechami nerkowca. Mówimy, jak przygotować taką sałatkę według przepisu Magdy Gessler.

Podaczas "Kuchennych rewolucji" w Zielonej Górze (emisja 10 maja 2012) metamorfozę przeszła indyjska restauracja Namaste India prowadzona przez polsko-hinduskie małżeństwo - Monikę i Anu. Ekipa Magdy Gessler pomogła właścicielom odświeżyć wnętrze, w menu znalazło się też kilka nowych dań. Kwintesencją zmian przeprowadzonych w "Namaste India" były dwie kolorowe indyjskie sałatki - z granatem i mango.

Jak przyrządzić sałatkę z granatem, możecie sprawdzić >> TUTAJ.

A oto przepis na słoneczną, ostro-słodką sałatkę z mango, czerwonej cebuli i orzechów nerkowca - według przepisu Magdy Gessler.

Składniki na sałatkę z mango

  • łagodna oliwa z oliwek
  • musztarda dijon
  • biały ocet winny
  • imbir, biały pieprz
  • świeża kolendra
  • czerwona cebula
  • mango
  • orzechy nerkowca
  • sałata lodowa

Sposób przygotowania

W "Kuchennych rewolucjach" nie widać, jak Magda Gessler przygotowała bazę do sałatki z mango, ale nie jest to skomplikowane zadanie. Wystarczy zrobić tradycyjny sos winegret: mieszamy oliwę z dobrej jakości musztardą (najlepiej Dijon) i białym octem winnym. Możemy go wzbogacić imbirem (świeżym lub sproszkowanym) i białym pieprzem, co podkreśli hinduski charakter potrawy. Całość energicznie mieszamy trzepaczką, aż powstanie dość gęsty kremowy dressing. Dodajemy składniki sałatki: czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pęczek świeżej, porwanej palcami kolendry, pokrojone w kostkę mango, orzechy nerkowca, a na sam koniec sałatę lodową. Całość mieszamy. Gotowe!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać? Tahini - co to jest? Do czego można wykorzystać?

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga czterech tysięcy lat wstecz i ciężko przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z...

KUCHNIA INDYJSKA. Jakie najlepsze przepisy kuchni indyjskiej?

Kuchnia indyjska bazuje na daniach wegetariańskich. Aromatycznych, bogato przyprawionych. Zapraszamy na kulinarną podróż do Indii. Podajemy przepis na chlebek naan, rożki samosa, zupę z soczewicy i...

Jak przyrządzić kurczaka Tikka Masala?

Choć ta potrawa jest dziś obowiązkową pozycją w menu indyjskich restauracji, tak naprawdę powstała w Wielkiej Brytanii. Jej przyrządzenie nie powinno być problemem nawet dla początkującego kucharza.

Aktualizacja: 18.05.2012 21:00
Autor: mksiazko - tekst użytkownika portalu Mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ignacy Karpowicz: kim jest? Co osiągnął?
Ignacy Karpowicz: kim jest? Co osiągnął?

Od kilku dni trwa publiczna wojna Kingi Dunin i Ignacego ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.