porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakie są zalety orzechów włoskich? Dlaczego warto jeść orzechy?
Jakie są zalety orzechów włoskich? Dlaczego warto jeść orzechy? Orzech włoski jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi drzew. Może ...
Przepis na wyśmienity staropolski pasztet z gęsi, wołowiny, podrobów i grzybów

Jak zrobić domowy PASZTET z GĘSI?

Pasztet z gęsi po staropolsku. Pachnący majerankiem i grzybami, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, idealny na święta jako zimna przekąska. Przepis sprawdzony - debiutantkom w kuchni pasztet udał się znakomicie! Z jednej gęsi wyszły trzy spore porcje!
Jak zrobić domowy PASZTET z GĘSI?

Żeby przyrządzić pyszny domowy pasztet, nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych.

fot.: Flickr.com/barbbarbbarb

PASZTET z GĘSI, mięsa wołowego i wątróbek drobiowych z grzybami - PRZEPIS

Składniki:

  • gęś
  • włoszczyzna
  • garść suszonych grzybów
  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 1 kg schabu wołowego lub mięsa gulaszowego
  • 4 jaja
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • jałowiec
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasztetu:

Z gęsi zdjąć skórę, ptaka podzielić, włożyć do garnka z włoszczyzną, zielem angielskim, listkiem laurowym, jałowcem, solą i dużą ilością pieprzu, grzybami oraz wołowiną, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować, aż mięso będzie odchodziło od kości (ok. 3 godzin).

Wywar odcedzić i zachować. Mięso obrać z kości, dołożyć do niego część ugotowanych warzyw z włoszczyzny (bez pora) i wszystkie grzyby.

Do wrzącego wywaru włożyć na niecałą minutę wątróbki i cebulę, sparzyć.

Wszystkie składniki mielimy (raz!) w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy: 4 żółtka (białka zostają), gałkę muszkatołową, czubatą łyżkę majeranku, 3 garści bułki tartej, pół litra wywaru. Wymieszać, aż masa będzie gładka.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.

Foremki wyłożyć pergaminem, wypełnić masą (żeby potem pasztet łatwo było wyjąć, foremkę z masą mięsną upuścić na blat stołu), włożyć do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na godzinę. Pasztet można wyjąć, gdy skórka będzie brązowa.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza? Gęsina w dzień św. Marcina - dlaczego jest wtedy najsmaczniejsza?

Nikt nie ma wątpliwości, że 11 listopada do data znamienna – Narodowe Święto Niepodległości. To również dzień imienin Marcina, a na św. Marcina na stołach powinna pojawić się gęsina. Dlaczego?

Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Podajemy dwa sprawdzone przepisy

Pasztet zrobiony w domu to prawdziwy hit świąteczny. Jeśli lubisz pasztet, a nie wiesz jak go zrobić, poznaj  dwa sprawdzone przepisy na świąteczny pasztet. Jak zrobić pasztet?

Gęsina na św. Marcina. Czy wiesz, dlaczego na św. Marcina najlepsza jest gęsina? Gęsina na św. Marcina. Czy wiesz, dlaczego na św. Marcina najlepsza jest gęsina?

Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest najlepsza i wtedy warto ją jeść. Nie na darmo stare polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na...

Aktualizacja: 08.11.2012 17:39
Autor: PUF
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
ZUZA z TOP MODEL: Zuzanna Kołodziejczyk – kim jest?
ZUZA z TOP MODEL: Zuzanna Kołodziejczyk – kim jest?

Zuza Kołodziejczyk, zwyciężczyni 3. edycji Top Model: Zostań modelką, w ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.