porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC]
Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC] Białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może zabraknąć ...
PYSZNY DOMOWY PASZTET wielkanoc. Jak zrobić samemu pasztet? Kulinarne przeboje - pasztet

Jak zrobić domowy pasztet? PRZEPIS na WIELKANOC

Nadaje się na świąteczny stół, jak i do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!
Jak zrobić domowy pasztet? PRZEPIS na WIELKANOC

Nie jest to bardzo trudne, a pasztet domowy lubią prawie wszyscy. Można też zrobić od razu podwójną porcję i gotowy pasztet zamrozić. Przyda się z okazji niespodziewanych gości czy na przyjęcie planowane dopiero za jakiś czas.

fot.: Photos.com

Domowy pasztet – składniki:

  • 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
  • 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
  • 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
  • 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki suche
  • 3 cebule
  • 4 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
  • tarta bułka

Domowy pasztet – sposób przyrządzania:

  • Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.
  • Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.
  • Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy, bo się za moment przyda!
  • W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy.
  • W sosie moczymy bułkę
  • Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy: mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę.
  • Dodajemy żółtka jajek.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i znowu wymieszać.
  • Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.
  • Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką).
  • Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.
  • Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.

>>> Więcej przepisów na Wielkanoc [KLIKNIJ!]

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Pasztet jak u mamy - przepis na Wielkanoc Pasztet jak u mamy - przepis na Wielkanoc

Pasztet, podobnie jak babka i sernik, to charakterystyczna potrawa podawana z okazji Wielkanocy. Przygotowywany może być zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tym razem podajemy jednak...

Pasztet na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS] Pasztet na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Podajemy nowe przepisy na Wielkanoc!Jednym z największych wielkanocnych przysmaków jest pasztet. Ale ile stron internetowych tyle receptur, więc ciężko znaleźć dobry, sprawdzony przepis. Poniższa...

Wielkanoc. Sernik – łatwy przepis na sernik dla początkujących Wielkanoc. Sernik – łatwy przepis na sernik dla początkujących

Przygotowanie tradycyjnego sernika może wydawać się trudnym zadaniem, ale nie taki diabeł straszny. Specjalnie dla początkujących kucharzy proponujemy prosty przepis na klasyczny sernik wielkanocny!

Aktualizacja: 23.03.2015 15:02
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Mateusz Lisiecki — kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Mateusz Lisiecki — kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Na Balu Dziennikarzy, u boku Magdaleny Waligórskiej, aktorki znanej z ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.