porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC]
Biała kiełbasa ze śliwkami [PRZEPIS na WIELKANOC] Białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może zabraknąć ...
PYSZNY DOMOWY PASZTET wielkanoc. Jak zrobić samemu pasztet? Kulinarne przeboje - pasztet

Jak zrobić domowy pasztet? PRZEPIS na WIELKANOC

Nadaje się na świąteczny stół, jak i do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!
Jak zrobić domowy pasztet? PRZEPIS na WIELKANOC

Nie jest to bardzo trudne, a pasztet domowy lubią prawie wszyscy. Można też zrobić od razu podwójną porcję i gotowy pasztet zamrozić. Przyda się z okazji niespodziewanych gości czy na przyjęcie planowane dopiero za jakiś czas.

fot.: Photos.com

Domowy pasztet – składniki:

  • 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
  • 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
  • 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
  • 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,2 kg podgardla wieprzowego
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki suche
  • 3 cebule
  • 4 jaja
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
  • tarta bułka

Domowy pasztet – sposób przyrządzania:

  • Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.
  • Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.
  • Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy, bo się za moment przyda!
  • W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy.
  • W sosie moczymy bułkę
  • Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy: mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę.
  • Dodajemy żółtka jajek.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę, połączyć z masą i znowu wymieszać.
  • Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.
  • Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką).
  • Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.
  • Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.

>>> Więcej przepisów na Wielkanoc [KLIKNIJ!]

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Babka piaskowa - sprawdzony przepis na Wielkanoc Babka piaskowa - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Babka piaskowa polana lukrem to ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić prawdziwą Wielkanoc. Oczywiście, królową wśród pyszności Wielkanocnych - babkę piaskową - możesz kupić w sklepie, ale lepiej...

Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszki manny. SPRAWDZONY PRZEPIS Miodownik – ciasto półkruche z masą z kaszki manny. SPRAWDZONY PRZEPIS

Miodownik świetnie sprawdza się w roli zastępstwa dla wielkanocnego mazurka. A upieczony w okrągłej foremce, z kilkoma warstwami ciasta i masy, wygląda oraz smakuje jak prawdziwy tort. Pachnie...

Wielkanocny pasztet - sprawdzony przepis Wielkanocny pasztet - sprawdzony przepis

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznego pasztetu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobic samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną...

Aktualizacja: 23.03.2015 15:02
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Gabriela Frycz - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Gabriela Frycz - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Gabriela Frycz to pierwsza córka aktora, Jana Frycza. Dziewczyna poszła ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.