porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić KURCZAKA Z CURRY I SUSZONYMI OWOCAMI? Curry pochodzi od słowa „kari”, które w języku tamilskim oznacza ...
Zrób to sam! Podajemy przepis na wspaniałe ciasto Rafaello

Jak zrobić DOMOWE RAFAELLO? Podajemy przepis na ciasto dla smakoszy!

Kto z nas nie lubi jeść Rafaello? Niestety, kilka słodkich kulek w sklepie kosztuje ponad 10 zł. Warto zrobić więc w domu ciasto Rafaello, które smakuje nawet lepiej.

Składniki:

  • dwie paczki słonych krakersów, 
  • mąka pszenna ok. 3 łyżek, 
  • margaryna 1, 5 kostki, 
  • prawie dwie szklanki cukru, 
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • żółtko, 
  • trzy szklanki mleka, 
  • cukier waniliowy. 

Przygotowanie:
Do jednej dużej misy wsypujemy: cukier, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka. Całą zawartość należy wymieszać mikserem. W tym samym czasie w garnku należy zagotować 2 szklanki mleka, dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag).
Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje. Powstały ostudzony budyń łączymy z margaryną i miksujemy. Na końcu dodajemy półtorej paczki kokosu. Na średniej blaszce układamy warstwę krakersów - masę - krakersy - masę - krakersy - masę i na koniec posypujemy końcówką kokosu jaka nam została. Wstawiamy do lodówki, aż masa się zetnie. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Ciasto marchewkowe: Jak zrobić, jakie ma właściwości, czy jest ZDROWE i NISKOKALORYCZNE? Ciasto marchewkowe: Jak zrobić, jakie ma właściwości, czy jest ZDROWE i NISKOKALORYCZNE?

Ciasto marchewkowe jest smaczne i zdrowe, choć jak to z wypiekami bywa dosyć kaloryczne. Poznaj najprostszy przepis na ciasto z marchewki.

Jak zrobić TARTĘ SZWAJCARSKĄ? Podajemy prosty przepis na deser! Jak zrobić TARTĘ SZWAJCARSKĄ? Podajemy prosty przepis na deser!

Można ją zjeść na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Są jednak tacy, którym smakuje najbardziej dwa dni po upieczeniu. Wypróbuj nasz smaczny przepis na ten pyszny deser.

Co warto wiedzieć o pieczeniu ciast? Co robić, aby ciasto nie opadło ani nie zrobił się zakalec?

Dobry przepis to za mało, żeby zagwarantować sobie idealny efekt. Zdarza się przy pieczeniu ciasta, że zrobisz je dokładnie według przepisu, a ciasto nie wyrośnie albo opadnie albo zrobi się zakalec....

Aktualizacja: 05.04.2012 15:03
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Tomasz Bagiński, twórca spotu Soczi 2014 dla BBC?

Tomasz Bagiński jest jednym z twórców oryginalnego spotu telewizji BBC ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.