porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak oszczędzać podczas gotowania? Mało kto zastanawia się nad tym, jak wiele okazji do ...
Król fast-foodowych kanapek po domowemu

Jak zrobić domowe hamburgery?

Hamburger może być smacznym i zdrowym posiłkiem, jeżeli nie połkniemy go w biegu, lecz samodzielnie przyrządzimy go na spokojnie w domu. Dowiedz się, jak to zrobić.

Czy haburgery naprawdę są niezdrowe?

Hamburgery i inne produkty typu fast food to od lat wróg publiczny numer jeden. Oskarża się je m.in. o wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów trans, spowodowanie epidemii otyłości, wzrost zachorowań na cukrzycę i miażdżycę. Jest w tym mnóstwo racji – jednak dotyczy to hamburgerów, które są masowo sprzedawane i jedzone w pośpiechu.

Tymczasem hamburger to nic innego jak kotlet z mielonego mięsa wołowego w bułce, w dodatku często w towarzystwie zdrowej zieleniny. Zatem o tym, czy hamburger będzie zdrowy, decyduje sposób jego przyrządzenia i jedzenia. Prawidłowo przyrządzone hamburgery powinny być grillowane – tym sposobem do mięsa nie dostaje się zbyt dużo tłuszczu. Żeby mieć pewność, że wiemy co tak naprawdę jest w hamburgerze, powinniśmy przygotować go sami.

Jak przyrządzić domowe hamburgery?

Do zrobienia kotletów na hamburgery potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 jajko,
  • bułkę tartą,
  • łyżkę oliwy,
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Do mięsa powinniśmy wsypać tyle bułki tartej, aż masa stanie się odpowiednio gęsta i kleista. Z gotowego mięsa formujemy 6-8 okrągłych kotletów o grubości 2 cm. Uformowane kotlety chowamy do lodówki na godzinę, żeby stężały. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety to dopiero połowa sukcesu. Możemy je oczywiście położyć na gotowych bułkach hamburgerowych, które jednak pełne są polepszaczy i konserwantów. Dlatego warto podjąć wyzwanie, które zagwarantuje nam niesamowitą satysfakcję, i upiec własne bułki.

Na 8 dużych bułek do hamburgerów potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki cieplej wody,
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczkę drożdży instant lub 8 g świeżych,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej.

Do posmarowania bułek potrzebujemy:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżkę mleka,
  • 1 łyżkę ziaren sezamu.

Masło roztapiamy i studzimy. Wodę, mleko, masło i cukier mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy, powoli dodając mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i się nie lepić. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Z gotowego ciasta formujemy 8 bułeczek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 45 minut. Później smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się ładnie zrumienią, co trwa około 15 minut.

I gotowe – do przekrojonych, ostudzonych bułek wkładamy kotlety, i wszystko to, co smakuje nam w hamburgerach: ser, ketchup, majonez, pomidora, cebulę, sałatę lub ogórki konserwowe.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przyrządzić zdrowego hamburgera?

Żywność typu fast food powszechnie uważana jest za niezdrową - i w zasadzie słusznie, gdyż zazwyczaj zawiera zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, soli, cukru i węglowodanów. Ale fast food czyli "szybkie...

Jak samemu przygotować zakwas na żurek?

Przygotowanie pysznego zakwasu jest banalnie proste i sprawia olbrzymią satysfakcję. Niewielkim nakładem czasu i sił w kilka dni w zaciszu domowej kuchni możemy przygotować niezbędny składnik...

Aktualizacja: 12.07.2013 03:28
Autor: Marek_Lewoc
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Wadim Tyszkiewicz, prezydent Nowej Soli?
Kim jest Wadim Tyszkiewicz, prezydent Nowej Soli?

Było już raz o nim głośno w tym roku, kiedy ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.