porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak oszczędzać podczas gotowania? Mało kto zastanawia się nad tym, jak wiele okazji do ...
Król fast-foodowych kanapek po domowemu

Jak zrobić domowe hamburgery?

Hamburger może być smacznym i zdrowym posiłkiem, jeżeli nie połkniemy go w biegu, lecz samodzielnie przyrządzimy go na spokojnie w domu. Dowiedz się, jak to zrobić.

Czy haburgery naprawdę są niezdrowe?

Hamburgery i inne produkty typu fast food to od lat wróg publiczny numer jeden. Oskarża się je m.in. o wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów trans, spowodowanie epidemii otyłości, wzrost zachorowań na cukrzycę i miażdżycę. Jest w tym mnóstwo racji – jednak dotyczy to hamburgerów, które są masowo sprzedawane i jedzone w pośpiechu.

Tymczasem hamburger to nic innego jak kotlet z mielonego mięsa wołowego w bułce, w dodatku często w towarzystwie zdrowej zieleniny. Zatem o tym, czy hamburger będzie zdrowy, decyduje sposób jego przyrządzenia i jedzenia. Prawidłowo przyrządzone hamburgery powinny być grillowane – tym sposobem do mięsa nie dostaje się zbyt dużo tłuszczu. Żeby mieć pewność, że wiemy co tak naprawdę jest w hamburgerze, powinniśmy przygotować go sami.

Jak przyrządzić domowe hamburgery?

Do zrobienia kotletów na hamburgery potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 jajko,
  • bułkę tartą,
  • łyżkę oliwy,
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Do mięsa powinniśmy wsypać tyle bułki tartej, aż masa stanie się odpowiednio gęsta i kleista. Z gotowego mięsa formujemy 6-8 okrągłych kotletów o grubości 2 cm. Uformowane kotlety chowamy do lodówki na godzinę, żeby stężały. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety to dopiero połowa sukcesu. Możemy je oczywiście położyć na gotowych bułkach hamburgerowych, które jednak pełne są polepszaczy i konserwantów. Dlatego warto podjąć wyzwanie, które zagwarantuje nam niesamowitą satysfakcję, i upiec własne bułki.

Na 8 dużych bułek do hamburgerów potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki cieplej wody,
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczkę drożdży instant lub 8 g świeżych,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej.

Do posmarowania bułek potrzebujemy:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżkę mleka,
  • 1 łyżkę ziaren sezamu.

Masło roztapiamy i studzimy. Wodę, mleko, masło i cukier mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy, powoli dodając mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i się nie lepić. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Z gotowego ciasta formujemy 8 bułeczek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 45 minut. Później smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się ładnie zrumienią, co trwa około 15 minut.

I gotowe – do przekrojonych, ostudzonych bułek wkładamy kotlety, i wszystko to, co smakuje nam w hamburgerach: ser, ketchup, majonez, pomidora, cebulę, sałatę lub ogórki konserwowe.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak przyrządzić zdrowego hamburgera?

Żywność typu fast food powszechnie uważana jest za niezdrową - i w zasadzie słusznie, gdyż zazwyczaj zawiera zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, soli, cukru i węglowodanów. Ale fast food czyli "szybkie...

Jak samemu przygotować zakwas na żurek?

Przygotowanie pysznego zakwasu jest banalnie proste i sprawia olbrzymią satysfakcję. Niewielkim nakładem czasu i sił w kilka dni w zaciszu domowej kuchni możemy przygotować niezbędny składnik...

Aktualizacja: 12.07.2013 03:28
Autor: Marek_Lewoc
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Piotr Kędzierski, prowadzący widowisko kabaretowe Tylko dla dorosłych?

Gdy okazało się, że nie poprowadzi drugiej edycji „The Voice ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.