porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
SEZON NA DYNIĘ. Jak przygotować NAPÓJ Z DYNI?
SEZON NA DYNIĘ. Jak przygotować NAPÓJ Z DYNI? Dynia jest bardzo zdrowa, jednak nie każdemu odpowiada jej dość ...
Kiszona kapusta - zdrowy przysmak na zimę. Jak samemu ukisić kapustę?

Jak zrobić domową kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta to jeden z najzdrowszych zimowych produktów. Możesz ją zakisić sam – to nie jest zbyt skomplikowane. Mówimy, jak się do tego zabrać. Oto przepis na domową kiszoną kapustę.
Jak zrobić domową kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta ma mnóstwo witamin, dlatego warto kisić ją na bieżąco i często jeść fot.: Photos.com

Kiszona kapusta to obowiązkowy produkt w zdrowym, ekologicznym jadłospisie. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Zawiera sporo błonnika, korzystne dla organizmu probiotyki (m.in. pałeczki kwasu mlekowego), witaminę C oraz kwas mlekowy – nie tylko więc wspomaga trawienie, pobudzając ruch robaczkowy jelit, lecz także podtrzymuje odporność na infekcje, przyczyniając się do zachowania dobroczynnej flory bakteryjnej w układzie trawiennym.

Jeśli nie masz sprawdzonego dostawcy kiszonej kapusty, a nie lubisz, by kapusta była przekiszona, zakiś ją sam. To wcale nie jest trudne.

Jak przygotować kapustę do kiszenia?

Właściwie wystarczą do tego dwa składniki: dojrzała, zwarta główka białej kapusty (tzw. cukrowej) oraz sól kuchenna, nie jodowana, w ilości nie większej niż ok. 20 g na 1 kg kapusty. Kto lubi, może dodać przyprawy, np. liście laurowe, ziele angielskie czy pieprz w ziarnach, owoce jałowca, koper, a także startą na grubej tarce surową marchewkę, ząbki czosnku czy pokrojone papryczki chili.

Kapustę najlepiej kisić w kamionkowym naczyniu – takim, jakiego się używa do kiszenia ogórków. Potrzebny też będzie talerzyk o obwodzie mniejszym niż otwór naczynia oraz ciężarek do obciążenia.

Kapustę trzeba rozkroić na ćwiartki i drobno poszatkować na szatkownicy. Jeśli nie mamy szatkownicy, można też zwyczajnie pokroić ją ostrym nożem w bardzo cienkie paseczki. Kilkucentymetrową warstwę kapusty układamy na dnie naczynia, mocno ubijamy i posypujemy solą (ewentualnie dokładamy też przyprawy i dodatki). Następnie znów kładziemy warstwę kapusty, posypujemy solą - i tak aż do momentu, gdy wypełnimy naczynie.

UWAGA! Nie wypełniamy naczynia do samego brzegu - zostawiamy 4-5 cm wolnego miejsca, gdyż kapuściany sok podczas fermentacji będzie „kipieć”. Podczas nakładania kapusty trzeba ją dobrze ubijać, tak by wycisnąć spomiędzy pokrojonych liści jak najwięcej powietrza. Kiszenie to nic innego jak fermentacja beztlenowa, trzeba więc zadbać o to, aby kapusta nie miała kontaktu z powietrzem, inaczej zgnije, zamiast się ukisić. Pod wpływem soli kapusta puści sok, który ją zabezpieczy przed dostępem tlenu, trzeba ją jednak jeszcze docisnąć, tak by warstwa soku dokładnie przykrywała pokrojone liście kapusty. Do tego służy talerzyk, który kładziemy na ostatniej warstwie kapusty i obciążamy go ciężarkiem (może to być np. wyparzony kamień). Otwór naczynia zabezpieczamy gazą lub ściereczką.

Jak długo kisić kapustę?

Naczynie zostawiamy w temperaturze pokojowej (20-22 st. C). Już po kilku godzinach zacznie „pracować” – trzeba więc uważać, by nie wykipiał sok, lub postawić naczynie w misce, do której będzie ściekał. Jeśli soku jest dużo, można go zlać do osobnego naczynia. Po 4-5 dniach możemy już zacząć próbować, czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. Im dłużej będziemy ją kisić, tym będzie kwaśniejsza. Kiedy kwaszona kapusta osiągnie odpowiedni smak (maksymalnie po 9-10 dniach), stawiamy ją w chłodnym miejscu (o temperaturze ok. 5-8 st. C), aby się nie przekwasiła – to spowolni proces fermentacji.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Kiszonki - zastrzyk witamin na zimę Kiszonki - zastrzyk witamin na zimę

Kiedy zimą brakuje nam świeżych warzyw i owoców prosto z ogródka, nadchodzi najlepsza pora na skosztowanie kiszonek. Są nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe. Jakie wartości odżywcze mają kiszonki?

Winna kapusta z winogronami. Pomysł na dodatek do mięsnych dań Winna kapusta z winogronami. Pomysł na dodatek do mięsnych dań

Kiszona kapusta z winem i winogronami? Tak, to świetny pomysł na dodatek do mięsnych potraw. Kapusta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a zdecydowanie urozmaici jesienny posiłek. Ta bawarska potrawa...

Sok z kiszonej kapusty – jak go uzyskać i dlaczego warto go pić? Sok z kiszonej kapusty – jak go uzyskać i dlaczego warto go pić?

Zdrowy styl życia oznacza między innymi jedzenie żywności przetworzonej w jak najmniejszym stopniu oraz troskę o odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Oto w jaki sposób można wspomóc funkcjonowanie...

Aktualizacja: 19.10.2012 16:40
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marcin Wójcik: kim jest autor książki W rodzinie ojca mego?

Marcin Wójcik napisał  książkę w "W rodzinie ojca mego", która ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.