porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Owoc granatu – jakie ma właściwości?
Owoc granatu – jakie ma właściwości? Owoc granatu ma duży wpływ na poprawę naszego zdrowia. Zawiera ...
Chrzan domowej roboty to "kropka nad i" wielkanocnego stołu.

Jak zrobić dobry chrzan?

Choć w sklepach mamy wielki wybór gotowych chrzanów i smakowych kremów na bazie chrzanu, nie ma jak zrobiony samodzielnie w domu. Chrzan domowej roboty to duma każdej gospodyni i niezbędny dodatek do wielkanocnych wędlin i pasztetów. Mówimy, jak go przygotować.
Jak zrobić dobry chrzan?

Jak zrobić dobry chrzan?

fot.: Gettyimages.com

Chrzan domowej roboty  ma wiele zalet. Utarty na świeżo, w przeciwieństwie do gotowego ma mocniejszy aromat. Masz także pewność, że nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników, a poza tym możesz go doprawić według własnego gustu i gustu domowników. Kupując korzenie chrzanu, zwracaj uwagę na to, by były jędrne i twarde. Z 1 kilograma produktu otrzymasz 3-4 małe słoiczki tartego chrzanu. 

>>> Chrzan - właściwości. Dlaczego warto jeść i uprawiać chrzan? [KLIKNIJ]

Jak utrzeć chrzan?

Korzenie chrzanu trzeba dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie bardzo cienko obrać, usuwając dokładnie wszelkie „oczka” i plamki, po czym jeszcze raz opłukać i osuszyć.
Przed tobą najtrudniejsza część zadania, czyli tarcie chrzanu. Jak utrzeć chrzan, co zrobić, by podczas tarcia tak bardzo nie szczypał w oczy? Doświadczone gospodynie radzą, by obrane korzenie chrzanu włożyć na godzinę do miski z zimną wodą lub schować do zamrażalnika. Ale możesz też zabrać się do tarcia od razu. Uwaga: przed przystąpieniem do pracy otwórz szeroko kuchenne okno!
Warto też pamiętać, ze chrzan pod wpływem tlenu szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec, warto na dno miski, do której będziesz ucierać chrzan, wlać kilka łyżek soku z cytryny lub octu jabłkowego i od razu mieszać z nim chrzanową masę.
Chrzan ucieraj na tarce o najmniejszych oczkach – im drobniej starty, tym więcej uwolni aromatu.
Chrzan będzie łagodniejszy, jeśli po utarciu przełożysz masę chrzanową na sito i przelejesz wrzątkiem. Po odcedzeniu możesz już przyprawiać chrzan.

Jak przyprawić chrzan?

Chrzan przyprawiaj solą, odrobiną cukru i – zależnie od gustu – octem lub sokiem z cytryny. Na ½ kg chrzanu potrzeba ok. 2-3 łyżki octu lub soku. Możesz dodać ocet spirytusowy, ale łagodniejszy i smaczniejszy będzie ocet winny lub jabłkowy. Jeśli nie przelewałaś utartego chrzanu wrzątkiem, dodaj kilka łyżek gorącej wody, aby nieco rozrzedzić masę.
Tak przygotowany chrzan należy włożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywany w lodówce może stać nawet do 4 tygodni.

Czym doprawić chrzan przed podaniem na stół

Podstawową wersję chrzanu możesz przed podaniem na stół urozmaicić dodatkami, które złagodzą jego smak i sprawią, że będzie bardziej kremowy i aksamitny. Klasyczna wersja to chrzan z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany lub/i majonezu. Zamiast śmietany możesz dodać łyżkę jogurtu bałkańskiego. Owocową nutę nada chrzanowi drobno starte jabłko, a ciekawy kolor – łyżka startych, ugotowanych buraczków.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 25.03.2014 08:29
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Andrzej Kruszewicz, dyrektor warszawskeigo ZOO?
Kim jest Andrzej Kruszewicz, dyrektor warszawskeigo ZOO?

Jego magiczne poranne audycje w radiowej Trójce, poświęcone ptakom wprost ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.