porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić racuchy drożdżowe? Smaczna alternatywa dla pączków na TŁUSTY CZWARTEK Przygotowanie karnawałowych pączków lub faworków wydaje ci się zbyt czasochłonne? ...
W Tłusty czwartek zaskocz swoich bliskich własnoręcznie przygotowanymi pączkami! TŁUSTY CZWARTEK Co to za święto, kiedy wypada w 2013 roku

JAK ZROBIĆ DOBRE PĄCZKI? Poznaj tajemnicę smażenia dobrych pączków tradycyjnym sposobem

Pączki! To prawdziwe gwiazdy pośród polskich ciastek. Każdy z nas kupuje je w cukierni, ale… Zdradzimy wam tajemnicę, jak je robić samemu, by się udały. Oto najbardziej sprawdzony z przepisów, praktykowany jeszcze przed wojną przez nasze babki. To się nie może nie udać! A więc do dzieła.

Składniki potrzebne do upieczenia góry pysznych pączków:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10-15 dag cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • Sól
  • 5-6 łyżek oliwy, oleju lub 10 dag masła
  • 1/3 laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Sok i skórka z cytryny
  • 1-1½ kg tłuszczu do smażenia (olej rafinowany)
  • 10 dag cukru-pudru do posypania
  • 40 dag konfitury z róży

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia pączków roztopić w rondlu. Deski do układania pączków oprószyć mąką. Przesiać cukier-puder z rozkruszoną wanilią lub cukrem waniliowym. Zarobić rozczyn z drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dag mąki i mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę resztę mleka, szczyptę soli, alkohol; rozrabiać ciasto aż będzie gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i na powierzchni ciasta pokarzą się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać.

Ciasto powinno być niezbyt gęste. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać powierzchnię, zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Nabierać łyżką małe porcje ciasta z miski. Palcem zatopionym w tłuszczu kształtować na ręku małe krążki, na środek nakładać ½ łyżeczki konfitury. Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypaną mąką deskę, przykryć czystą ściereczką.

Podgrzać tłuszcz do smażenia pączków. Sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany: wrzucić kawałek ciasta - gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni - można smażyć. Wyrośnięte pączki brać ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywka i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zarumienią się od dołu przełożyć je szpikulcem do góry i  dosmażyć już bez przykrycia. Usmażone pączki wykładać na bibułkę do odsączenia, układać na płaskim, szerokim półmisku jeden obok drugiego, gorące oprószyć cukrem z wanilią. Gdy pączki wystygną można je układać jeden na drugim.
To najbardziej tradycyjny z przepisów na polskie pączki. Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać idealnego pączka? JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać idealnego pączka?

Co zrobić, gdy mamy ochotę na pyszne pączki, ale nie chcemy ryzykować, kupując je w przypadkowym sklepie? Jak wybrać idealne pączki w tłusty czwartek? To proste. Wystarczy... oko i nos.

Jak zrobić racuchy drożdżowe? Smaczna alternatywa dla pączków na TŁUSTY CZWARTEK

Przygotowanie karnawałowych pączków lub faworków wydaje ci się zbyt czasochłonne? Mamy dla ciebie alternatywę - drożdżowe racuchy. Posypane cukrem pudrem śmiało zastąpią karnawałowe wypieki. Z...

Aktualizacja: 03.02.2013 19:33
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marin Włodarski, zaginiony dziennikarz, kim jest?
Marin Włodarski, zaginiony dziennikarz, kim jest?

Zaginął Marcin Włodarski, dziennikarz TVP Warszawa. Mężczyznę ostatni raz widziano ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.