porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak czytać etykiety na butelkach win?
Jak czytać etykiety na butelkach win? Warto wiedzieć, jakie podstawowe informacje są zawarte na etykiecie wina ...
Tradycyjne danie wigilijne - barszcz na domowym zakwasie

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony na zakwasie?

Barszcz czerowy na domowym zakwasie to tradycyjna i bardzo zdrowa potrawa. Na pewno zabłyśniesz w rodzinnym towarzystwie przygotowując taką zupę. Poznaj przepis na kwas buraczany do barszczu.

Zakwas na barszcz

Składniki:

  • 1 kg małych buraków ćwikłowych,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • skórka razowego chleba

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą. Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę. Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek. Dodawać do barszczu.

Barszcz na zakwasie

Składniki:

  • półtora litra wody,
  • pół kg buraków,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-6 grzybów,
  • pół litra kwasu z buraków,
  • sól, pieprz, sok z cytryny i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Obrane warzywa (bez buraków) wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotować w garnku z wodą. Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do wywaru po ok. 20 min. Nie przykrywać garnka pokrywką. Dzięki temu barszcz nie traci klarownego, czerwonego koloru. Gotować kolejne 20 min. Doprawić do smaku, zagotować. Zupę odstawić na około pół godziny. Po tym czasie przecedzić barszcz do innego garnka. Dolać kwas z buraków.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić TARTĘ Z PORAMI? Przepis na smaczne danie

Tarta to francuska siostra pizzy. "Miseczkę" z kruchego ciasta można wypełnić rozmaitymi farszami: warzywnymi, mięsnymi, serowymi. My proponujemy tartę z porami. Można jeść ją rękoma i popijać białym...

Jak zrobić makaron z łososiem i porem?

Potrawa jest pyszna, ale dla osób, które cenią charakterystyczny, nieco ostry smak. Nie bez znaczenia jest dobrze dobrany rodzaj makaronu i gatunek wina.

Aktualizacja: 12.06.2013 10:39
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ignacy Karpowicz: kim jest? Co osiągnął?
Ignacy Karpowicz: kim jest? Co osiągnął?

Od kilku dni trwa publiczna wojna Kingi Dunin i Ignacego ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.