porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak kupić dobrą wagę kuchenną? PORADNIK
Jak kupić dobrą wagę kuchenną? PORADNIK Waga kuchenna przydaje się w każdej kuchni nie tylko w ...
Przepis na bigos jedno z tradycyjnych dań wigilijnych

Jak zrobić babciny bigos?

W tradycyjnej kuchni polskiej bigos to sztandarowe danie. Czy jest ktoś, kto nie jadł bigosu? Przepisów na bigos jest mnóstwo, można powiedzieć, że co rodzina to inny bigos. Bigos smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy się "przegryzie".
Jak zrobić babciny bigos?

W każdym domu funkcjonuje własny przepis na bigos. Jednak co jakiś czas warto wprowadzić do niego pewne modyfikacje - może inna gospodyni robi  coś inaczej , smaczniej niż my?

fot.: sxc.hu

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Należy też do zestawu dań świątecznych. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Ale we wszystkich nieodłącznym składnikiem jest kapusta kiszona, dodatkiem może być też świeża kapusta. Podobno bigos tym lepszy, im więcej gatunków mięsa do niego dodamy.

>>> Jaka kapusta na bigos? [KLIKNIJ]

Według staropolskich receptur kapusty kiszonej powinno być tyle samo, co mięsa. Do bigosu nadają się: żeberka, boczek, wołowina, cielęcina, karkówka, schab, różne gatunki wędlin, a także dziczyzna. Do tradycyjnego bigosu dodajemy: suszone grzyby, suszone śliwki, cebulę i przyprawy (kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz). Aby zaostrzyć smak można także dodać czerwonego wina.

Bigos wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu, trzeba mieszać kapustę, by się nie przypaliła. Im dłużej dusimy bigos, tym będzie smaczniejszy. Gotowy bigos ma lekko brązowy kolor. Podawany jest na gorąco. Może być jako przystawka do mięsa lub możemy go jeść z chlebem.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,

  • 0,5 kg kapusty słodkiej,

  • mięso (różne gatunki),

  • 2 cebule,

  • ok. 15 dag suszone grzyby,

  • ok. 10 dag suszone śliwki,

  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, majeranek.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie, kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy poszatkowaną słodką kapustę, dolewamy wody - tyle by przykryła kapustę. Kroimy mięso i dodajemy surowe do bigosu. Potrawę gotujemy ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Do bigosu dodajemy także wędliny i cebulę oraz namoczone wcześniej suszone grzybki i ewentulanie kilka suszonych śliwek. Doprawiamy przyprawami. Pod koniec gotowania można dodać lampkę czerwonego wina. Pamiętajcie, by nie przypalić bigosu!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jaka kapusta jest najlepsza na bigos? [WIGILIA 2013] Jaka kapusta jest najlepsza na bigos? [WIGILIA 2013]

Przepis na bigos zna każda dobra gospodyni. Podstawa to oczywiście kiszona kapusta - tu pojawia się problem. Nie każdy wie jaką kapustę kupić, żeby mieć pewność, że bigos na wigilię 2013 na pewno...

Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach - jak zrobić? Bigos tradycyjny - prosty przepis

Bigos na żeberkach to danie uniwersalne: dobre i na codzienny obiad, i na imprezę. Warto zrobić większą ilość i zamrozić na później – odgrzewany jest jeszcze lepszy! Jak zrobić bigos na...

Samodzielnie PRZYGOTOWAĆ CZY KUPIĆ gotowe DANIA NA WIGILIĘ? Samodzielnie PRZYGOTOWAĆ CZY KUPIĆ gotowe DANIA NA WIGILIĘ?

Jeśli urządzasz Wiligię, stoisz przed dylematem: poświęcić czas i energię na samodzielne przygotowanie uroczystej kolacji czy raczej zamówić gotowe dania? Wybór nie jest łatwy, bo tradycja kłóci się...

Aktualizacja: 17.12.2013 11:43
Autor: Jaga
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Tomasz Lepper, syn Andrzeja Leppera. Kim jest? [KARIERA, RODZINA + WIDEO]
Tomasz Lepper, syn Andrzeja Leppera. Kim jest? [KARIERA, RODZINA + WIDEO]

Minęły trzy lata od tragicznej smierci Andrzeja Leppera, a nazwisko ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.