porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić SAŁATKĘ GRECKĄ? Podajemy prosty przepis
Jak zrobić SAŁATKĘ GRECKĄ? Podajemy prosty przepis Sałatka grecka to jedna z bardziej popularnych sałatek na bazie ...
Chleba, metalowa puszka, a może zamrażalka?

Jak zachować świeżość chleba? Jak przechowywać pieczywo i w czym, aby długo było świeże?

Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu posiłków. Warto zatem wiedzieć, jakie pieczywo kupować i jak je przechowywać, by móc zawsze cieszyć się jego doskonałym smakiem.
Jak zachować świeżość chleba? Jak przechowywać pieczywo i  w czym, aby długo było świeże?
Jakie pieczywo kupować i jak je przechowywać, by móc zawsze cieszyć się jego doskonałym smakiem? fot.: Dan Cake

Chlebak zawsze doskonały

W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać w opakowaniu, w którym zostało zakupione. Chleb nie powinien jednak pozostawiać w woreczku foliowym dłużej niż 1, 2 dni. Tak zapakowane pieczywo ma bowiem za mało dostępu do powietrza i jego parowanie powoduje pleśnienie, które początkowo może być niewidoczne lub mylone z pyłem mącznym. Dlatego najbezpieczniej jest przechowywać pieczywo w chlebaku, najlepiej owinięte w płócienną ściereczkę. Ze względu na naturalne właściwości przepuszczania powietrza, najlepiej sprawdzają się tradycyjne pojemniki z drewnianym dnem. Dla przedłużenia świeżości pieczywa, warto również raz w tygodniu przecierać wnętrze chlebaka wilgotną ściereczką nasączoną octem. Innym sprawdzonym sposobem jest też włożenie do pojemnika z chlebem połówki jabłka. W ten sposób pieczywo „pobierając” wodę z owocu, zachowuje dłużej początkową świeżość i miękkość. Należy jednak pamiętać, by nie pozostawiać rozkrojonego jabłka na dłużej niż 2 dni.

Świeżość długi ma termin?

Termin przydatności pieczywa różni się w zależności od rodzaju chleba i sposobu jego pakowania. To naturalne, że ciemne pieczywo, szczególnie typu pumpernikiel, znacznie dłużej zachowuje świeżość niż chleb wypiekany z mąki pszennej. Dużą rolę w utrzymaniu naturalnej świeżości odgrywa również hermetyczne opakowanie i proces pasteryzacji, czyli utrwalania termicznego. Należy też pamiętać, że prawdziwy chleb zachowuje świeżość bez udziału substancji konserwujących, bo tę rolę w naturalny sposób pełni zakwas chlebowy.

Zapasy z zamrażarki

Jeśli zamierzamy przechować pieczywo przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Najwygodniej jest zamrażać już pokrojony bochenek. Należy jeszcze pamiętać, aby pieczywo przed mrożeniem zostało wystudzone i szczelnie zapakowane w foliową lub papierową torebkę. W temperaturze -18˚C chleb może leżeć nawet do 3 miesięcy i zachować pełnię swojego smaku i aromatu.

Chleb skrojony na miarę

Niezależnie od statusu materialnego nadal wielu Polaków dba o to, by nie marnować niepotrzebnie chleba. Pieczywo typu Haverland to ciemny chleb pełnoziarnisty, wypiekany na bazie naturalnej receptury z Westfalii, który w naturalny sposób najdłużej zachowuje świeżość. Nic dziwnego, że ze względu na stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia, już od stuleci, pumpernikiel był pieczywem najchętniej zabieranym w podróż. Dziś też najprostszym rozwiązaniem, by zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo, jest wybór chleba pełnoziarnistego, np. typu pumpernikiel, który naturalnie i bez specjalnych zabiegów zachowuje świeżość.

mat. pras. Dan Cake.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
TORTILLA HISZPAŃSKA – jak ją zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS] TORTILLA HISZPAŃSKA – jak ją zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Hiszpańska odmiana tortilli to ziemniaki i jajka z różnymi dodatkami. Danie łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne. Jak je przyrządzić?

PRZEPISY NA ŚWIĘTA. Jak zrobić STRUDEL z suszoną żurawiną? PRZEPISY NA ŚWIĘTA. Jak zrobić STRUDEL z suszoną żurawiną?

Poza postną, wigilijną kolacją królują na świątecznym stole różnego rodzaju ciasta i słodkie smakołyki. Nie może zabraknąć makowca czy kutii. Komu jednak święta i zimowa pora nie kojarzy się ze...

Jak zrobić BOGRACZ, węgierskie danie z jednego garnka? Przepis MAGDY GESSLER Jak zrobić BOGRACZ, węgierskie danie z jednego garnka? Przepis MAGDY GESSLER

Bogracz to coś więcej niż gulasz. To wspaniałe danie jednogarnkowe z wołowiny. Warto spróbować.

Aktualizacja: 14.08.2012 11:17
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Orszagh – kim jest b. RPO oskarżony ws. nielegalnych adopcji i stręczycielstwa?
Krzysztof Orszagh – kim jest b. RPO oskarżony ws. nielegalnych adopcji i stręczycielstwa?

Krzysztof Orszagh – znany prawnik, były Rzecznik Praw Ofiar – został oskarżony ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.