porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić dorsza z ziemniaczkami? Wypróbuj nasz przepis! Dorsz jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Okazuje się, ...
Łatwy przepis na własnoręcznie przygotowany zakwas

Jak w domu zrobić ZAKWAS NA ŻUR?

Wielkanoc bez żurku? Nie, bez tego dania te święta nie mogą się obyć! Ale zanim przystąpiwsz do gotowania żurku pamiętaj, że potrzebny jest do tego zakwas na żur. Możesz kupić gotowy zakwas w sklepie, albo.... zrobić go samodzielnie w domu, co polecamy!

Zakwas do żurku możesz kupić w sklepie, jeśli jednak lubisz gotować i cenisz sobie dania przygotowane w domu - polecamy zrobienie go własnoręcznie w domu. Zakwas jest bardzo łatwy do przygotowania. Mieszamy składniki, czekamy kilka dni i gotowe. Tak przygotowany kwas, szczelnie zamknięty możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej (może być typ 720),
  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • skórka razowego chleba,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
Mąkę zalej ok. 1,5 szklanki gorącej wody, tak by powstało luźne ciasto. Masę ostudź i dodaj do niej ok. 2 szklanek ciepłej wody i włóż skórkę razowego chleba oraz czosnek (możesz go lekko rozgnieść i naciąć). Całość wymieszaji przelej do dużego słoika, przykryj gazą (obwiąż tak, by gaza przykryła słoik). Odstaw na ok. 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj, że musisz kontrolować zapach zakwasu - jest gotowy, gdy zacznie wyraźnie pachnieć żurkiem. Nie przejmuj się, jeśli masa się rozwarstwi to normalny objaw. Kiedy zakwas jest gotowy włóż go na noc do lodówki. Przed dodaniem do zupy dokładnie wymieszaj!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Wielkanoc: przepisy na regionalne żurki Wielkanoc: przepisy na regionalne żurki

Żurki, czy jak wolą niektórzy – żury, są w wielu domach tradycyjnym daniem wielkanocnym lub na specjalne okazje. Tym bardziej warto poznać przepisy, których regionalne receptury mogą stać się...

Czy znasz przepis na tani i pyszny ŻUREK wielkanocny na wielkanocne śniadanie?

Przygotowujemy wielkanocne śniadanie. Zaczynamy od żurku - sycącego i pysznego. Jak go przyrządzić? Poznaj prosty przepis.

Jaka jest różnica między białym barszczem a żurkiem?

Żurek i biały barszcz wyglądają i smakują  podobnie, ale przygotowywane i podawane są kompletnie inaczej. Jak rozpoznać, czy właśnie jemy żurek, czy barszcz? Czym różnią się te dwie zupy?

Aktualizacja: 25.03.2015 11:33
Autor:
  • Komentarze
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Pablopavo, Paweł Sołtys – kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Pablopavo, Paweł Sołtys – kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Pablopavo, a właściwie Paweł Sołtys, to polski wokalista raggae i ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.