porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić dorsza z ziemniaczkami? Wypróbuj nasz przepis! Dorsz jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Okazuje się, ...
Łatwy przepis na własnoręcznie przygotowany zakwas

Jak w domu zrobić ZAKWAS NA ŻUR?

Wielkanoc bez żurku? Nie, bez tego dania te święta nie mogą się obyć! Ale zanim przystąpiwsz do gotowania żurku pamiętaj, że potrzebny jest do tego zakwas na żur. Możesz kupić gotowy zakwas w sklepie, albo.... zrobić go samodzielnie w domu, co polecamy!

Zakwas do żurku możesz kupić w sklepie, jeśli jednak lubisz gotować i cenisz sobie dania przygotowane w domu - polecamy zrobienie go własnoręcznie w domu. Zakwas jest bardzo łatwy do przygotowania. Mieszamy składniki, czekamy kilka dni i gotowe. Tak przygotowany kwas, szczelnie zamknięty możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej (może być typ 720),
  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • skórka razowego chleba,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
Mąkę zalej ok. 1,5 szklanki gorącej wody, tak by powstało luźne ciasto. Masę ostudź i dodaj do niej ok. 2 szklanek ciepłej wody i włóż skórkę razowego chleba oraz czosnek (możesz go lekko rozgnieść i naciąć). Całość wymieszaji przelej do dużego słoika, przykryj gazą (obwiąż tak, by gaza przykryła słoik). Odstaw na ok. 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj, że musisz kontrolować zapach zakwasu - jest gotowy, gdy zacznie wyraźnie pachnieć żurkiem. Nie przejmuj się, jeśli masa się rozwarstwi to normalny objaw. Kiedy zakwas jest gotowy włóż go na noc do lodówki. Przed dodaniem do zupy dokładnie wymieszaj!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić pyszny barszcz biały z kiełbasą?

Nie ma Wielkanocy bez smakowitego barszczu białego. To danie robiły już nasze prababki i jest ono tak tradycyjne, jak tradycyjne są pisanki w koszyczkach świątecznych. A jak przygotować barszcz,...

DANIA WIELKANOCNE. Jak przygotować ŻUR STAROPOLSKI?

Żur staropolski to zupa przyrządzana na bazie zakwasu charakterystyczna wielkanocna potrawa. Najczęściej podawana z białą kiełbasą i boczkiem oraz ugotowanym na twardo jajkiem. W niektórych regionach...

Jak samemu przygotować zakwas na żurek?

Przygotowanie pysznego zakwasu jest banalnie proste i sprawia olbrzymią satysfakcję. Niewielkim nakładem czasu i sił w kilka dni w zaciszu domowej kuchni możemy przygotować niezbędny składnik...

Aktualizacja: 29.03.2013 19:34
Autor:
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Thylane Blondeau - kim jest młoda modelka? [GALERIA ZDJĘĆ]
Thylane Blondeau - kim jest młoda modelka? [GALERIA ZDJĘĆ]

Thylane Blondeau pomimo młodego wieku zrobiła już wielką karierę. Niezwykle ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.