porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kuchnia meksykańska. Jakie znasz przepisy kulinarne z kuchni meksykańskiej? Dania, które rozpalą podniebienie. Zobacz nasze przepisy kucharskie z kuchni meksykańskiej. ...
Przed Wielkanocą zastanawiamy się, jakie mazurki upiec w tym roku. Najlepiej zrób kilka!

Jak upiec najlepszy MAZUREK? Podajemy sprawdzony PRZEPIS

Podstawą dobrego mazurka jest kruche ciasto. Wywałkowane na grubość 1/2 cm, otoczone ,,płotkiem" i podpieczone na jasnozłoty kolor. Wierzch smarujemy pomadą, kajmakiem, kolorowym lukrem i dekorujemy bakaliami, płynną czekoladą, smażonymi owocami.

Kruche ciasto

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • 1 żółtko

Posiekaj nożem albo w malakserze wszystkie składniki. Zrób z ciasta kulę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, przyklej za pomocą jajka ''płotek''. Upiecz na złoto. Najlepiej piec ciasto w specjalnej formie do mazurków, która ma trzy niskie ścianki. Z jednej strony jest otwarta, co ułatwia wysunięcie gotowego ciasta na paterę.
Połowę mąki (15 dag) można zastąpić mielonymi migdałami lub orzechami laskowymi.

Polewa kajmakowa

  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag cukru
  • 10 dag masła

Gotuj w rondelku z grubym dnem na małym ogniu aż do zgęstnienia. Ostudź, utrzyj z masłem. Ciasto polać kajmakiem, udekoruj sparzonymi i obranymi migdałami.

Pomada śmietanowa

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki cukru kryształ
  • cukier waniliowy

Składniki włóż do sporego rondelka, bo lubi wykipieć. Gotuj na małym ogniu 15 minut, zestaw z ognia, lekko przestudź i  ucierajprzez chwilę. Dodaj zmielone orzechy włoskie, usiekaną smażoną skórkę pomarańczową, pokrojone suszone śliwki lub morele. Jeśli masz konfiturę różaną albo inną (musi być gęsta jak marmolada) można nią posmarować ciasto przed polaniem pomadą.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
ŚLEDZIE W OLEJU i ŚLEDZIE PO WARSZAWSKU - jak zrobić? Podajemy smaczny przepis! ŚLEDZIE W OLEJU i ŚLEDZIE PO WARSZAWSKU - jak zrobić? Podajemy smaczny przepis!

Choć nasze upodobania kulinarne co jakiś czas się zmieniają, śledzie należą do tych przysmaków, które ciągle są na naszych stołach. Śledzie podawane jako zimna przystawka je się na co dzień, i w...

W kuchni masz tylko makaron i parówki? Przepis na tanie i smaczne danie

W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie. Podpowiemy ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację.

Jak zrobić faszerowanego bakłażana dla wegetarian?

Bakłażan i pomidory to klasyczne połączenie warzyw, a także baza kuchni śródziemnomorskiej. W wersji zapiekanej najczęściej występują z mięsem, ale doskonale także smakują z mozzarellą.

Aktualizacja: 29.03.2012 14:57
Autor: bibika
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Dan Bilzerian – hazardzista, playboy, celebryta. Kim jest? [KARIERA, ŻYCIE PRYWATNE]
Dan Bilzerian – hazardzista, playboy, celebryta. Kim jest? [KARIERA, ŻYCIE PRYWATNE]

Mimo Dan Bilzerian nie ma na koncie spektakularnych zwycięstw w ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.