porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakich ryb nie jeść na obiad? Łosoś bałtycki, halibut atlantycki, mięso z rekinów i płaszczek, sola, ...
Wieczór ze smakiem to efekt nie tylko kunsztu kucharza, ale także dobrze dobranego menu

Jak ułożyć menu na wykwintną kolację? Cz.1

Nie wiesz, co podać na elegancką kolację? W głowie pustka. Chcesz uchodzić za osobę, która zna zasady kulinarnego savoire-vivre’u? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Przedstawiamy pierwszą część cyklu, z trzema wariantami idealnego menu.
Jak ułożyć menu na wykwintną kolację? Cz.1

Przyjęło się, że w menu eleganckiej kolacji powinny być przystawki, najlepiej ciepła i zimna, zupa, danie główne i deser. 

fot.: sxc.hu

Liczbę dań można zmienić: skrócić, wydłużyć lub zwielokrotnić. Przyjęło się jednak, że w menu powinny być przystawki, najlepiej ciepła i zimna, zupa, danie główne i deser. Komponując menu należy zwracać uwagę na to, by nie powtarzały się w nim potrawy pokrewne, wykonane z tego samego rodzaju mięsa lub ryb.

Wariant 1

  1. Przystawka zimna: foie gras (pasztet z wątróbek gęsich) na grzance, z konfiturą pomarańczową
  2. Przystawka na ciepło: pasta z łososiem, czosnkiem, zieloną fasolką i pomidorkami cherry, w sosie śmietanowym
  3. Zupa: krem z porów, podany ze świeżo zmielonym pieprzem i wiórkami twardego sera
  4. Danie główne: pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kaparami
  5. Deser: tarta cytrynowa z sosem malinowym

Wariant 2

  1. Przystawka zimna: gruszka z syropu podana na listkach rukoli, z orzechami włoskimi i serem typu feta
  2. Przystawka na ciepło: pielmieni (pierogi z mięsnym farszem) gotowane w rosole, serwowane z roztopionym masłem i posiekaną pietruszką
  3. Zupa: krem z dyni, podany z grzankami
  4. Danie główne: sola z patelni, serwowana z puree ziemniacznym z kaparami i zieloną sałatą
  5. Deser: brownie (ciasto czekoladowe) z lodami śmietankowymi

Wariant 3

  1. Przystawka zimna: zielona sałata ze smażonymi wątróbkami drobiowymi i sosem malinowym
  2. Przystawka na ciepło: spaghetti aglio, olio, peperoncino (makaron z oliwą i ostrymi papryczkami)
  3. Zupa: barszcz czerwony i paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym
  4. Danie główne: wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon), podana z młodymi ziemniakami w mundurkach
  5. Deser: sorbet cytrynowy
MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak ułożyć menu na wykwintną kolację? Jakie danie przygotować na uroczystą kolację? Jak ułożyć menu na wykwintną kolację? Jakie danie przygotować na uroczystą kolację?

Jakie danie warto przygotować na uroczystą kolację? Zainspiruj się naszymi podpowiedziami i przygotuj wystawną, elegancką kolację na karnawał. Nie wiesz, co zaserwować? U nas znajdziesz gotowe...

Zupa krem z porów - jak ją zrobić? Zupa krem z porów - jak ją zrobić?

Aromatyczna i pyszna - porowa w wersji lux. Ma jasnozielony wiosenny kolor i gładką, kremową konsystencję. Zyskuje, gdy podamy ją z wiórkami żółtego sera. By była bardziej sycąca - możemy też dodać...

Jak ułożyć menu na wykwintną sylwestrową kolację cz. 2?

Nie wiesz co wymyślić na wyjątkową sylwestrową kolację? Skorzystaj z naszych pomysłów. W części pierwszej naszego cyklu znajdziesz trzy warianty wykwintnego menu. W tym odcinku podpowiadany kolejne...

Aktualizacja: 12.12.2011 14:07
Autor: MA
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Agata Kulesza - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Agata Kulesza-Figurska jest jedną z lepiej rozpoznawalnych polskich aktorek. Przez ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.