porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić lekkie placuszki z cukinii? Cukinia to jedno z najbardziej dostępnych i najprostszych w przyrządzeniu ...
Jesień w kuchni - czas na gotowaną kukurydzę.Jak to zrobić, by była smaczna?

Jak dobrze ugotować kolbę kukurydzy?

Uwielbiasz gotowaną kukurydzę? Jesz ją często na mieście, a nie wiesz jak przyrządzić ją samemu w domu? To nic trudnego. Wszystko zależy od kupienia odpowiedniej kolby. Skąd wiedzieć jaka jest dobra?
Jak dobrze ugotować kolbę kukurydzy?

Kukurydza przeznaczona do gotowania powinna mieć ziarna w jasnym kolorze i być miękka w dotyku. Twarda i wysuszona nie będzie smaczna nawet po długotrwałym gotowaniu.

fot.: MURATOR

Uwielbiasz gotowaną kukurydzę? Jesz ją często na mieście, a nie wiesz jak przyrządzić ją samemu w domu? To nic trudnego. Wszystko zależy od kupienia odpowiedniej kolby.

Przy zakupie kukurydzy trzeba zwrócić uwagę na to by była ona jasnożółta i miękka, nie może być wysuszona i twarda, bo będzie wtedy nie smaczna.

Jak gotować kukurydzę?

Kiedy już mamy w domu swoją kukurydzę, trzeba ją obrać z liści i umyć.

Następnie w garnku trzeba zagotować wodę i dla smaku dodać jedną łyżeczkę cukru. Przypominam, że nie należy solić wody, gdyż przez to nasza kukurydza będzie twarda i za słona...

Przygotowaną kukurydzę należy wrzucić do wrzątku i gotować ok. 15 min, aż będzie miękka.

Ugotowaną kukurydzę należy odsączyć z wody, posolić i polać masłem.

Smacznego :-) 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak się pozbyć zapachu ryb? Jak się pozbyć zapachu ryb?

Dania z ryb są pyszne i zdrowe, ale po ich przygotowaniu pozostaje nieprzyjemny zapach. Na dłoniach, na patelni, talerzach i sztućcach. Niełatwo się go pozbyć. Ale są sprawdzone domowe sposoby na...

Sprytne sposoby na kuchenne problemy [7 CENNYCH RAD] Sprytne sposoby na kuchenne problemy [7 CENNYCH RAD]

Codzienna praca w kuchni nie zawsze kończy się sukcesem. Czasem coś się nie uda, czasem zawiedzie któryś ze składników dań. Podpowiadamy, jak wyjść z drobnych kuchennych opresji.

Jak usunąć gorzki smak cykorii?

Cykoria to warzywo, które przywędrowało do nas z Holandii. Jej charakterystycznym znakiem jest gorzkawy posmak. Można się go pozbyć stosując kilka prostych kulinarnych trików.

Aktualizacja: 05.10.2011 15:37
Autor: lulu
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Joanna Keszka - kim jest? Co o niej wiemy [KARIERA, RODZINA]
Joanna Keszka - kim jest? Co o niej wiemy [KARIERA, RODZINA]

Joanna Keszka prowadzi najseksowniejszy projekt skierowany do kobiet, czyli Barbarellę ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.