porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Czerwone mięso a zdrowie - dlaczego czerwone mięso jest niezdrowe ?
Czerwone mięso a zdrowie - dlaczego czerwone mięso jest niezdrowe ? Od lat dietetycy zalecają jedzenie mięsa białego, a unikanie mięsa ...
Sposób gotowania kaszy jaglanej, dzięki któremu pozbędziesz się jej gorzkiego smaku

Jak ugotować KASZĘ JAGLANĄ, by nie była GORZKA?

Kasza jaglana ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne jest coraz częściej jadana. Wiele osób uważa ją za niezbyt smaczną. Warto wiedzieć, że jej gorzkawy smak można wyeliminować, odpowiednio ją gotując. Wbrew pozorom nie jest to zadanie proste, ale na szczęście nie zabiera dużo czasu.
Jak ugotować KASZĘ JAGLANĄ, by nie była GORZKA?
Żeby kasza jaglana nie była gorzka, nie wsypuj jej bezpośrednio do wrzątku. Najpierw obficie przepłucz kaszę wodą. fot.: Photos.com

Kasza jaglana jest najbardziej lekko strawnym produktem zbożowym. Zwiera m.in. witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę oraz krzemionki. Polecana jest w problemach z cerą, włosami, paznokciami, chorobach górnych dróg oddechowych (doskonale leczy katar itp.!), a także schorzeniach stawów, trzustki, wątroby, jelit czy nerek. Można ją jadać na słodko (z bakaliami, świeżymi owocami, syropami itp.) oraz na wytrawnie, np. z duszonymi warzywami czy z sosami i mięsem, zamiast makaronu, klusek czy ziemniaków.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby uniknąć jej gorzkiego smaku?

Nie każdemu kasza jaglana odpowiada z racji lekkiej goryczki, jaką się wyczuwa podczas jedzenia. Gorzki smak kaszy można jednak usunąć, dokładnie płucząc kaszę przed gotowaniem, obficie przelewając ją na sicie najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem (również bardzo obficie).

Kasze jaglaną gotujemy na dwa sposoby: albo zalewając niewielką ilością wrzątku i mieszając, aż stanie się miękka (w razie potrzeby trzeba wrzątku dolewać), albo zalewając ją wrzątkiem tak, by pokrył ziarenka z 1-centymetrowym „zapasem” i mieszając, aż wchłonie wodę. Wtedy zawijamy garnek z kaszą w ściereczkę i kilka warstw gazet czy koc i ostawiamy na 1-2 godziny, by się uprużyła.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak gotować na parze? Zasady gotowania w parowarze albo na sitku Jak gotować na parze? Zasady gotowania w parowarze albo na sitku

Wystarczy parowar lub zwykły garnek z metalowym koszykiem, by gotować zdrowo

Aktualizacja: 07.09.2012 23:08
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest blogerka Glamourina?
Kim jest blogerka Glamourina?

Kim jest Glamourina, jedna z najchętniej czytanych blogerek modowych w ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.