porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler - jak go zrobić? Kotlet schabowy jest jednym z najpopularniejszych dań na polskich stołach. ...
Gotowanie jajek bez skorupek - jajka w koszulkach, jajka po benedyktyńsku, jajka w szklance, jajka w specjalnych formach

Jak ugotować JAJKA BEZ SKORUPEK? Sposoby gotowania jajek

Jest kilka sposobów ugotowania jajek bez skorupek. Najpopularniejszy to jajka w koszulkach - w wodzie z dodatkiem octu. Jednak wymaga to sporo wprawy. Czy są prostsze metody gotowania jajka bez skorupki? 
Jak ugotować JAJKA BEZ SKORUPEK? Sposoby gotowania jajek

Jajka gotowane bez skorupek, np. w koszulkach, są delikatniejsze w smaku.

fot.: flickr.com/LWY

Dlaczego warto gotować jajka bez skorupek? Takie jajka są delikatniejsze i smaczniejsze, mniej kaloryczne (o ile nie doprawimy ich dużą ilością masła czy sosu), nie musimy też obierać jajek, co często sprawia sporo problemów, zwłaszcza gdy jajka są świeże. Poza tym łatwiej kontrolować stopień ścięcia białka i żółtka - nie trzeba precyzyjnie liczyć czasu jak przy gotowaniu jajek na miękko lub twardo (i tak bez gwarancji efektu, który zależy od wielkości, temperatury jajka i szybkości jego schłodzenia po ugotowaniu).

Ugotowanie jajek bez skorupki wymaga pewnej wprawy. Można to zrobić na kilka sposobów.

Jajka w koszulkach

Żeby ugotować jajka w koszulkach, najpierw musimy zagotować wodę w rondelku i dodać do niej octu (1 łyżka octu 10% na pół litra wody). Potem wbijamy jajka do salaterki i bardzo delikatnie wlewamy (po jednym) do rondelka. Ważne, żeby jajka były świeże, inaczej łatwo tracą zwartą strukturę. Gotujemy je 2-3 minuty lub dłużej, jeśli lubimy bardziej ścięte żółtko, jednak w klasycznym jajku w koszulce białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać płynne. Żeby zatrzymać proces ścinania, przekładamy jajko do zimnej wody. Chwilę przed zaserwowaniem można je przez chwilę podgrzać. Posypujemy solą i pieprzem i podajemy np. ze świeżymi warzywami.

Jajka po benedyktyńsku, czyli "trochę" więcej kalorii

Jajka po benedyktyńsku to właściwie jajka w koszulkach, ale wzbogacone dodatkami: sosem holenderskim, ewentualnie plastrem szynki, podawane na grzance. Sos holenderski idealnie komponuje się z delikatnymi jajkami w koszulkach, jednak trzeba piamiętać, że jest bardzo kaloryczny - przygotowuje się go z masła, żółtek i soku z cytryny. 

Jajko w szklance

Jak widać, gotowanie jajek bez skorupek wymaga sporo zachodu. Prostszym sposobem jest zrobienie jajka w szklance. Wystarczy wbić jajko do szklanki, dodać sól, pieprz, trochę masła, lekko zamieszać i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Gotując jajko tą metodą, łatwiej jest kontrolować stopień ścięcia białka i żółtka.

Gotowanie jajek bez skorupek w specjalnej formie

Warto wiedzieć, że istnieją urządzenia, które ułatwiają gotowanie jajek bez skorupki. Pozwala to oszczędzić czas, gotować jajka szybciej i w dużych ilościach. Nie jest to trudne. Takie "urządzenie" to po prostu forma, do której wlewamy jajko, zamykamy i wkładamy do wrzątku. Po kilku minutach jajko jest gotowe. Poza tym możemy dodać przyprawy od razu do formy z jajkiem. Takie formy można kupić za ok. 30 złotych. Dostępne są też silikonowe kieszonki do gotowania jajek - wlewa się na nie jajko, kładzie się na wodzie i gotuje pod przykryciem. To wydatek godny rozważenia, szczególnie jeśli nie czujemy się zbyt mocni w kuchni i przyrządzenie jajek w koszulkach czy jajek na miękko (z płynnym żółtkiem, ale ściętym białkiem!) przekracza nasze możliwości.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić mazurek różany? Podajemy dobry przepis Jak zrobić mazurek różany? Podajemy dobry przepis

Ciastem, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole jest mazurek. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany.

Przepisy na Wielkanoc. 4 sposoby na… świąteczne dania z jajami! Przepisy Przepisy na Wielkanoc. 4 sposoby na… świąteczne dania z jajami! Przepisy

Wielkanoc to nie tylko faszerowane jaja i jajecznica. Zobacz, jakie przepisy z jajek na wielkanocny stół poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Pieczeń rzymska, naleśniki,...

PRZEPISY na WIELKANOC. Jak przygotować oryginalne sosy do jajek i mięs?

Jajka to najważniejszy składnik wielkanocnego menu. Mogą być gotowane, w sałatkach, a także uzyte jako ozdoba. Aby było smacznie i inaczej niż zwykle, proponujemy zastąpienie majonezu aromatycznymi...

Aktualizacja: 19.09.2013 14:36
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jarosław Kulczycki wziął ślub. Kim jest Dorota Kulczycka?

Znany dziennikarz informacyjny, Jarosław Kulczycki wziął ślub! Dowiedz się, kim ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.