porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
DIETA wzmacniająca odporność. Co jeść, by podnieść ODPORNOŚĆ organizmu? W okresie jesienno–zimowym niezwykle ważne jest wspieranie naturalnej odporności naszego ...
Idealnie ubite białka. Jak to zrobić?

Jak ubić perfekcyjną PIANĘ Z BIAŁEK? Przepis na dobrze ubitą pianę

Idealna piana z białek była do tej pory tylko marzeniem? Dowiedz się, w jaki sposób ubić idealną pianę z białek! Z pomocą naszych wskazówek perfekcyjnie ubite białka nie będą stanowić najmniejszego problemu.
Jak ubić perfekcyjną PIANĘ Z BIAŁEK? Przepis na dobrze ubitą pianę
fot.: sxc.hu

Idealnie ubite białka to nie kwestia kucharskiego talentu, ale wiedzy. Jeśli chcesz osiągnąć idealną pianę (to znaczy taką, która po odwróceniu pojemnika, w którym się znajduje, nie wypada) powinieneś pamiętać o kilku ważnych rzeczach:

  • pojemnik, jak również akcesoria do ubijania piany powinny być idealnie czyste i suche. Powłoka z tłuszczu, czy pozostałości piany po zmywaniu nie tylko zmienią smak piany, ale również utrudnią osiągnięcie perfekcyjnie sztywnej konsystencji.

  • jajka, których używasz do zrobienia piany powinny być schłodzone. Takie jajka będą ubijały się dużo sprawniej, niż te w temperaturze pokojowej.

  • jeśli zależy ci na naprawdę sztywnej i trwałej konsystencji możesz dodać do białek kilka kropel cytryny, odrobinę cukru pudru lub soli. Sprawią, że jajka będą ubijały się szybciej, a piana będzie bardziej trwała.

  • białka, w których znajdzie się nawet mała ilość żółtka nie będą się ubijać. Szczególnie uważaj podczas oddzielania białka od żółtek.

  • aby przyspieszyć ubijanie się jajek możesz nieco schłodzić naczynie, w którym będziesz je miksować. Dzięki temu ubijanie będzie kosztować cię mniej energii.

  • przy wyborze narzędzi do ubijania (trzepaczka, mikser) nie sugeruj się sugestiami szefów kuchnii, jakoby jedynie trzepaczką dawało się osiągnąć prawdziwe sztywną pianę - jeśli ten sposób ubijania jest dla ciebie zbyt kłopotliwy, bez obaw o jakość piany, możesz wybrać elektryczny mikser.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 28.11.2012 08:41
Autor: Pamela Naweje
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Blogerka Disa: kim jest?
Blogerka Disa: kim jest?

O Disie zrobiło się głośno, gdy wyraziła swoje niezadowolenie z ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.