porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PIECZONE PĄCZKI – na tłusty czwartek i nie tylko: PRZEPIS
PIECZONE PĄCZKI – na tłusty czwartek i nie tylko: PRZEPIS Upieczenie pączków wydaje się szalenie trudnym zadaniem, tymczasem to prostsze ...
Sposoby na nietłuste pączki. Jak prawidłowo smażyć te ciastka?

Jak smażyć pączki, by nie wchłaniały tłuszczu? [7 ZASAD]

Jak usmażyć dobre i nietłuste pączki? Istnieje kilka sposobów na zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Oto sprawdzone zasady smażenia pączków.
Jak smażyć pączki, by nie wchłaniały tłuszczu? [7 ZASAD]

Sposoby na nietłuste pączki. Jak prawidłowo smażyć te ciastka?

fot.: Kpalion, domena publiczna

Pączki to bomba kaloryczna, a więc jeden z największych wrogów osób na diecie. Aby zwierały nieco mniej tłuszczu należy przestrzegać kilku poniższych zasad.

>>> Na czym i jak smażyć pączki, by nie były za tłuste? [SPRAWDZONE RADY – KLIKNIJ!]

tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę – optymalna temperatura do smażenia pączków to 180ºC; gdy będzie zbyt niska, pączki wchłoną zbyt dużo tłuszczu (będą jeszcze bardziej kaloryczne i niesmaczne), w za wysokiej – mogą być w środku surowe; w wyższej temperaturze olej zaczyna się palić; dokładną temperaturę tłuszczu można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób polega na wrzuceniu małego kawałka ciasta – jeśli zacznie skwierczeć, wypłynie na wierzch i w ciągu minuty zrobi się złote temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia pączków;

pączki należy smażyć w dużej ilości oleju – jeśli będzie go mało, pączki zaczną szybciej nim nasiąkać; 

nie powinno smażyć się zbyt dużo pączków jednocześnie – doprowadza to do obniżenia się temperatury oleju; 

przed smażeniem można pączki obgotować – zamiast od razu wrzucać pączki do oleju, można je najpierw umieścić we wrzącej wodzie; czekamy jak wypłyną i gotujemy ok. 2 minuty, wyjmujemy z wody, czekamy aż dokładnie ociekną i smażymy na gorącym tłuszczu

>>> Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po? [KLIKNIJ!]

do ciasta można dodać trochę spirytusu lub octu (ok. 2 łyżeczki na kilogram mąki);

• do oleju można wlać kieliszek spirytusu lub octu

już po usmażeniu pączków możemy odsączyć z nich trochę tłuszczu; ciepłe jeszcze pączki trzeba ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego? JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego?

Co zrobić, gdy mamy ochotę na pyszne pączki, ale nie chcemy ryzykować, kupując je w przypadkowym sklepie? Jak wybrać idealne pączki w tłusty czwartek? To proste. Wystarczy... oko i nos.

Tłusty czwartek. BACI DI RICOTTA – jak zrobić pączki z serka ricotta? Tłusty czwartek. BACI DI RICOTTA – jak zrobić pączki z serka ricotta?

Jak przygotować pyszne baci di ricotta, czyli pączki z serka ricotta? Zobacz przepis!

Tłusty czwartek - jak zrobić ROZETKI? Tłusty czwartek - jak zrobić ROZETKI?

Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać do woli pysznymi słodkościami. Rozetki, czyli skandynawskie smażone ciasteczka, to jeden z przysmaków tłustego...

Aktualizacja: 06.02.2015 18:01
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kamil Haidar - kim jest?
Kamil Haidar - kim jest?

O jego bracie Emilu, głośno jest już od jakiegoś czasu ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.