porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
PIECZONE PĄCZKI – na tłusty czwartek i nie tylko: PRZEPIS
PIECZONE PĄCZKI – na tłusty czwartek i nie tylko: PRZEPIS Upieczenie pączków wydaje się szalenie trudnym zadaniem, tymczasem to prostsze ...
Sposoby na nietłuste pączki. Jak prawidłowo smażyć te ciastka?

Jak smażyć pączki, by nie wchłaniały tłuszczu? [7 ZASAD]

Jak usmażyć dobre i nietłuste pączki? Istnieje kilka sposobów na zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Oto sprawdzone zasady smażenia pączków.
Jak smażyć pączki, by nie wchłaniały tłuszczu? [7 ZASAD]

Sposoby na nietłuste pączki. Jak prawidłowo smażyć te ciastka?

fot.: Kpalion, domena publiczna

Pączki to bomba kaloryczna, a więc jeden z największych wrogów osób na diecie. Aby zwierały nieco mniej tłuszczu należy przestrzegać kilku poniższych zasad.

>>> Na czym i jak smażyć pączki, by nie były za tłuste? [SPRAWDZONE RADY – KLIKNIJ!]

tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę – optymalna temperatura do smażenia pączków to 180ºC; gdy będzie zbyt niska, pączki wchłoną zbyt dużo tłuszczu (będą jeszcze bardziej kaloryczne i niesmaczne), w za wysokiej – mogą być w środku surowe; w wyższej temperaturze olej zaczyna się palić; dokładną temperaturę tłuszczu można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób polega na wrzuceniu małego kawałka ciasta – jeśli zacznie skwierczeć, wypłynie na wierzch i w ciągu minuty zrobi się złote temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia pączków;

pączki należy smażyć w dużej ilości oleju – jeśli będzie go mało, pączki zaczną szybciej nim nasiąkać; 

nie powinno smażyć się zbyt dużo pączków jednocześnie – doprowadza to do obniżenia się temperatury oleju; 

przed smażeniem można pączki obgotować – zamiast od razu wrzucać pączki do oleju, można je najpierw umieścić we wrzącej wodzie; czekamy jak wypłyną i gotujemy ok. 2 minuty, wyjmujemy z wody, czekamy aż dokładnie ociekną i smażymy na gorącym tłuszczu

>>> Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po? [KLIKNIJ!]

do ciasta można dodać trochę spirytusu lub octu (ok. 2 łyżeczki na kilogram mąki);

• do oleju można wlać kieliszek spirytusu lub octu

już po usmażeniu pączków możemy odsączyć z nich trochę tłuszczu; ciepłe jeszcze pączki trzeba ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Pączki holenderskie na Tłusty Czwartek - jak zrobić oliebollen? Pączki holenderskie na Tłusty Czwartek - jak zrobić oliebollen?

Holenderskie pączki nazywane oliebollen, to przysmak nie tylko Holendrów. Popularne są również w Belgii i Niemczech. Holendrzy te pyszne małe pączki z rodzynkami i jabłkiem jedzą głównie w czasie...

JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego? JAK KUPOWAĆ PĄCZKI? Po czym poznać pączka idealnego?

Co zrobić, gdy mamy ochotę na pyszne pączki, ale nie chcemy ryzykować, kupując je w przypadkowym sklepie? Jak wybrać idealne pączki w tłusty czwartek? To proste. Wystarczy... oko i nos.

Tłusty czwartek. BACI DI RICOTTA – jak zrobić pączki z serka ricotta? Tłusty czwartek. BACI DI RICOTTA – jak zrobić pączki z serka ricotta?

Jak przygotować pyszne baci di ricotta, czyli pączki z serka ricotta? Zobacz przepis!

Aktualizacja: 06.02.2015 18:01
Źródło: mowimyjak.pl
  • Komentarze
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Monika Kurska - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Monika Kurska zna się z mężem jeszcze od czasów liceum ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.