porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Zupa pomidorowa na oliwie, pomidorówka z soczewicą - 2 sprawdzone przepisy Pomidorową tradycyjnie podaje się z nieśmiertelnym makaronem lub ryżem, zaprawiona ...
Sposoby na nietłuste pączki. Jak prawidłowo smażyć te ciastka?

Jak smażyć pączki, by nie wchłaniały tłuszczu? [7 ZASAD]

Jak usmażyć dobre i nietłuste pączki? Istnieje kilka sposobów na zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Oto sprawdzone zasady smażenia pączków.
Jak smażyć pączki, by nie wchłaniały tłuszczu? [7 ZASAD]

Sposoby na nietłuste pączki. Jak prawidłowo smażyć te ciastka?

fot.: Kpalion, domena publiczna

Pączki to bomba kaloryczna, a więc jeden z największych wrogów osób na diecie. Aby zwierały nieco mniej tłuszczu należy przestrzegać kilku poniższych zasad.

>>> Na czym i jak smażyć pączki, by nie były za tłuste? [SPRAWDZONE RADY – KLIKNIJ!]

tłuszcz powinien mieć odpowiednią temperaturę – optymalna temperatura do smażenia pączków to 180ºC; gdy będzie zbyt niska, pączki wchłoną zbyt dużo tłuszczu (będą jeszcze bardziej kaloryczne i niesmaczne), w za wysokiej – mogą być w środku surowe; w wyższej temperaturze olej zaczyna się palić; dokładną temperaturę tłuszczu można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób polega na wrzuceniu małego kawałka ciasta – jeśli zacznie skwierczeć, wypłynie na wierzch i w ciągu minuty zrobi się złote temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia pączków;

pączki należy smażyć w dużej ilości oleju – jeśli będzie go mało, pączki zaczną szybciej nim nasiąkać; 

nie powinno smażyć się zbyt dużo pączków jednocześnie – doprowadza to do obniżenia się temperatury oleju; 

przed smażeniem można pączki obgotować – zamiast od razu wrzucać pączki do oleju, można je najpierw umieścić we wrzącej wodzie; czekamy jak wypłyną i gotujemy ok. 2 minuty, wyjmujemy z wody, czekamy aż dokładnie ociekną i smażymy na gorącym tłuszczu

>>> Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po? [KLIKNIJ!]

do ciasta można dodać trochę spirytusu lub octu (ok. 2 łyżeczki na kilogram mąki);

• do oleju można wlać kieliszek spirytusu lub octu

już po usmażeniu pączków możemy odsączyć z nich trochę tłuszczu; ciepłe jeszcze pączki trzeba ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak chudo smażyć pączki? [5 SPRAWDZONYCH RAD] Jak chudo smażyć pączki? [5 SPRAWDZONYCH RAD]

Przygotowanie dobrych pączków nie jest proste. Trzeba oczywiście mieć sprawdzony przepis. Jest też kilka sposobów na zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Podajemy kilka...

Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po? Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po?

Pączki, zwłaszcza te własnoręcznie usmażone, to podstawa menu na tłusty czwartek. Kiedy nadziewać pączki – przed ich smażeniem czy po? I jak to robić?

Na czym i jak smażyć pączki, by nie były za tłuste? [SPRAWDZONE RADY] Na czym i jak smażyć pączki, by nie były za tłuste? [SPRAWDZONE RADY]

Pyszne pączki to prawdziwa ozdoba karnawałowego stołu i obowiązkowy przysmak w tłusty czwartek. Co zrobić, by pączki nie były zbyt tłuste i zbyt przysmażone? Oczywiście użyć odpowiedniego tłuszczu do...

Aktualizacja: 19.02.2014 15:01
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Marcin Dubieniecki, mąż Marty Kaczyńskiej?
Kim jest Marcin Dubieniecki, mąż Marty Kaczyńskiej?

Drugi mąż Marty Kaczyńskiej, Marcin Dubieniecki jest jednym z najbardziej ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.