porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki? Czas na domowe przetwory - podajemy oryginalne przepisy na przetwory ...
Ekskluzywny tort łatwy w przygotowaniu - spróbuj!

Jak przygotować wyśmienity TORT AMBASADOR? Podajemy przepis

Tort ambasador - uświetni zarówno eleganckie przyjęcie, jak i kameralny obiad. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by go przygotować. Wystarczy tylko trzymać się proporcji i przepisu. Oto i on!
Jak przygotować wyśmienity TORT AMBASADOR? Podajemy przepis
Chcesz zrobić tort na urodziny? Polecamy tort ambasador! fot.: Photos.com

Składniki biszkoptu:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 50 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • brzoskwinie w puszce

Przygotowanie:
1. Jajka ubij z cukrem (najlepiej na parze).
2. Przez sitko przesiej mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Delikatnie połącz z masą jajeczną.
3. Przełóż ciasto do okrągłej tortownicy (natłuszczonej, posypanej tartą bułką). Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni Celsjusza.
4. Zagotuj 2,5 szklanki mleka z dodatkiem 1,5 szklanki cukru.
5. Roztrzep żółtka, połącz je z pozostałą częścią zimnego mleka oraz z proszkiem budyniowym. Dodaj gorące mleko z cukrem (wlewaj je powoli, cały czas mieszając). Postaw garnek z masą jajeczno-budyniową na palnik i nie przerywając mieszania, doprowadź masę do zagotowania. Gdy zgęstnieje, zdejmij z palnika. Ostudź.
6. Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej ugotowany budyń.
7. Podziel masę na dwie równe części. Do pierwszej dosyp kakao, rodzynki i pół tabliczki czekolady (pokrojonej na kosteczki). Dobrze wymieszaj. Drugą część masy połącz z posiekanymi orzechami oraz pokrojonymi brzoskwiniami.
8. Biszkopt przekrój poziomo na dwa płaty. Dolny nasącz syropem z brzoskwiń, rozsmaruj na nim ciemny krem. Nałóż na wierzch drugą warstwę biszkoptu. Nasącz ciasto syropem i rozsmaruj jasny krem.
9. Posyp tort startą czekoladą. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić TORT CZEKOLADOWY ze śmietanką rumową? Podajemy dobry przepis

Przypis jest bardzo prosty. Wymaga jednak starannego wykonania i cierpliwości. Gdy raz nam się uda - stanie się naszym ulubionym deserem!

Jak zrobić TORT BANANOWO-CZEKOLADOWY? Podajemy sprawdzony przepis

Uwielbiasz łakocie? Tort bananowo-czekoladowy na pewno ci posmakuje. Jeżeli myślisz, że ciężko go zrobić to jesteś w błędzie. Wystarczy trochę chęci i pyszny smakołyk będzie gotowy.

Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu? Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?

Nie ma jak smak tradycyjnego tortu przełożonego solidną porcją kremu. Jednak świadomość, ile masła potrzeba było do jego zrobienia może niejednemu odebrać apetyt. Jest na to sposób i wcale nie chodzi...

Aktualizacja: 03.11.2014 21:02
Autor: mg
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Bogdan Przybylski, ojciec Anny Przybylskiej - kim był?
Bogdan Przybylski, ojciec Anny Przybylskiej - kim był?

Anna Przybylska wielokrotnie podkreślała, że wszystko w swoim życiu zawdzięczała ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.