porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Ile kosztuje butelka dobrego wina? Polska nie jest krajem, gdzie produkuje się dobre wino. Dlatego ...
Bigos to tradycyjne polskie danie. W każdym domu znajduje się włąsny niepowtarzalny przepis na BIGOS. Ale czasem warto sięgnąć po coś nowego.

Jak przygotować najlepszy na świecie bigos?

Każda gospodyni ma swój przepis na bigos. To wypadkowa przepisu mamy, teściowej i swoich własnych kuchennych doświadczeń. Mój przepis na bigos powstał właśnie w ten sposób. Oto on. Jako rekomendację dodam, że mój wybredny mąż uwielbia bigos, który gotuję raz w miesiącu przez zimniejsze pół roku. Mówię jak przygotować najlepszy według mnie bigos.

Przepis na bigos doskonały

Oczywiście proporcje kapusta/kiełbasa można dowolnie zmieniać, w zależności od indywidualnych upodobań. Zamiast kiełbasy można wykorzystać mięso wołowe. My jednak wolimy kiełbasę jałowcową.

SKŁADNIKI

  • 5 kg kapusty kiszonej

  • 1,5 kg kiełbasy jałowcowej

  • ok. 30 dag suszonych prawdziwków lub ok. 40 dag suszonych podgrzybków

  • 250 dag suszonych śliwek kalifornijskich

  • 4 duże cebule

  • 7 listków bobkowych

  • ziele angielskie

  • pieprz, sól

  • kieliszek czerwonego wina

  • 0,5 l oleju lnianego

 PRZYGOTOWANIE

Najważniejsze jest wyciśnięcie kapusty z kwasu. Robię to nad zlewem wyciskając rękoma (w rękawiczkach gumowych) każdą garść. Część kwaśnego sosu odlewam do szklanki trzymając go na wszelki wypadek, gdyby kapusta pod koniec gotowania wydawała się zbyt mdła.

Następnie wyciśniętą kapustę siekam na mniejsze kawałki, co ma ułatwić mieszanie całości w garnku. Kapustę przekładam do naczynia, zalewam przegotowaną wodą na wysokość 2 palców ponad poziom kapusty i zaczynam gotowanie na wolnym ogniu, pod przykryciem. Pierwszy etap gotowania trwa ok. półtorej godziny. W międzyczasie łamię suszone grzyby na mniejsze kawałki i zalewam gorącą (oprawie wrzącą wodą) i zostawiam pod przykryciem, tak aby grzyby się rozpulchniły. Podobnie robię ze śliwkami jeśli są zbyt wysuszone. Do bigosu dolewam olej lniany. Moja teściowa na 5 kg dolewa ok. 400 ml. Ja dbam o linię, wystarczy mi połowa, ok. 250 ml.  Kroję kiełbasę na małe kawałki (nie mogą jednak być zbyt małe, bo po przygotowaniu bigosu zostaną wiórki), kroję także drobno cebulę. Kiedy kapusta się gotuje dodaję do niej siekaną cebulę, porządnie mieszam. Następnie grzyby (wraz z wodą w której się moczyły) i śliwki. Mieszam bardzo porządnie, teraz w garnku ląduje listek bobkowy i ziele angielskie, znów mieszam, przykrywam. Całość gotuje się kolejną godzinę. Nadchodzi czas na kiełbasę. Mięso ląduje w garnku, kapustę znów mieszam, gotuje kolejną godzinę. Do kapusty dolewam czerwone wino, przykrywam garnek i pozwalam aby kapusta dochodziła na bardzo wolnym ogniu. Jeśli ogień będzie zbyt duży, nie będziesz bigosu często mieszała albo zalejesz kapustę zbyt małą ilością wody danie się przypali! Kiedy całość będzie gotowa zacznij przyprawianie, dodaj sól, pieprz i ewentualnie dolej kwaśny sos, który pozostał po wyciskaniu kapusty.

Bigos podajemy na gorąco, z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina i świeżą bułeczką lub chlebem. To bardzo praktyczne danie, które lubi być zamrażane, nie szkodzi mu długie przechowywanie w garnku na balkonie (podczas zimy).

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach - jak zrobić? Bigos tradycyjny - prosty przepis

Bigos na żeberkach to danie uniwersalne: dobre i na codzienny obiad, i na imprezę. Warto zrobić większą ilość i zamrozić na później – odgrzewany jest jeszcze lepszy! Jak zrobić bigos na...

Domowy żurek na zakwasie. Jak zrobić?

Nie od dziś wiadomo, że zrobienie zupy to żaden wyczyn. Zawsze można posiłkować się różnymi proszkami. Jeżeli jednak zależy nam na prawdziwie swojskiej domowej zupie, nie jest już to takie proste....

Jak zrobić prawdziwy babciny bigos?

Aby ugotować przepyszny babciny bigos nie trzeba wcale dodawać do niego dużo rozmaitego mięsiwa. Wystarczy schab i kiełbasa.

Aktualizacja: 16.06.2013 08:46
Autor: MK
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Dr. hab. n. med. Dariusz Zadrożny - kim jest lekarz Anny Przybylskiej?
Dr. hab. n. med. Dariusz Zadrożny - kim jest lekarz Anny Przybylskiej?

Kilka dni temu lekarz, który operował zmarłą w niedzielę aktorkę ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.