porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Schab w mleku według Magdy Gessler - jaki przepis? Magda Gessler w swoich Kuchennych Rewolucjach zwykle podpowiada kucharzom pomysły ...
Cydr to pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek

JAK ZROBIĆ CYDR? Jak przygotować jabłkowe piwo - cydr?

Sezon na jabłka: cydr, czyli jabłecznik, doskonale smakuje w czasie upałów. Musujący napój możemy sami zrobić z jabłek, wykorzystując mniejsze czy niezbyt kształtne owoce
JAK ZROBIĆ CYDR? Jak przygotować jabłkowe piwo - cydr?
Jabłka smakują w każdej postaci fot.: sxc.hu

Cydr cieszy się wielką popularnością na północy Francji, w Normandii i w Bretanii. Chętnie pijają go Hiszpanie. Jeśli zdarzy nam się nadmierny urodzaj owoców, a szarlotka już się przejadła – warto przygotować kilka butelek jabłecznika.
Istnieją dziesiątki metod przygotowywania tego napoju. W zależności od tego, którą wybierzemy, gotowy cydr może mieć odmienny smak, kolor, zapach i moc.

Co jest potrzebne do zrobienia cydru?

Najważniejszy jest jednak nasz surowiec. Do przerobu nadają się bardzo dobrze jabłka niewielkie, zawierające dużo aromatycznych substancji. Jabłkowe skórki i pestki poprawiają jakość moszczu. Niedopuszczalne jest natomiast wykorzystanie jabłek gnijących, mających ślady pleśni itp. Nawet niewielki dodatek zepsutych owoców będzie wyraźnie wyczuwalny.

Prawdziwy cydr produkuje się z kilku rodzajów jabłek, mieszając sok z owoców słodkich, kwaśnych i gorzkich. Dodatek kwasów nie tylko poprawia smak napoju, ale też sprawia, że fermentacja przebiega we właściwy sposób. W polskich warunkach do wyrobu cydru nadają się antonówki, grafsztyny czy renety, czyli jabłka o kwaskowatym smaku. Jeśli mamy nadmiar owoców słodszych, możemy je również wykorzystać, dodając sok cytrynowy. Najlepiej jednak połączyć słodkie jabłka np. z jabłkami dzikimi (kwaśne, bogate w pektyny i garbniki), a nawet niewielkim dodatkiem gorzkich rajskich jabłuszek.

Robimy cydr!

Używając np. sokowirówki, wyciskamy z jabłek sok – zazwyczaj udaje się otrzymać około 1 litra płynu z dwóch kilogramów owoców. Są jednak odmiany bardziej i mniej soczyste, więc ilość ta może być inna. Sok mieszamy z drożdżami winiarskimi (np. Risling), ewentualnie dodając cukier (najwyżej 0,7 kg na 10 litrów jabłecznika). Dodatek cukru dostarczy pożywki drożdżom i napój będzie miał większą  zawartość alkoholu.

Ciecz wlewamy do gąsiora, dużej butli czy innego naczynia.  Zamykamy butlę korkiem z  rurką fermentacyjna, która ochroni sok przed kontaktem z powietrzem i niepożądanymi mikrobami. Fermentacja powinna toczyć się w zacienionym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza. Gdy po tygodniu lub dziesięciu dniach przestanie wydobywać się dwutlenek węgla (rurka już nie „pyka”)  przelewamy jabłecznik do butelek i korkujemy. Bardzo dobrze sprawdzają się tu butelki po piwie z tzw. zamkiem patentowym, czyli przymocowanym korkiem z uszczelką.

Ostrożnie z pasteryzacją!

Na dno butelki możemy wrzucić kilka rodzynek. Dzięki temu fermentacja będzie się toczyć dalej, a po otwarciu naczynia płyn zacznie musować.Butelki z cydrem powinny stać w chłodnej piwnicy minimum dwa tygodnie, nim napój zacznie nadawać się do picia. Jabłecznik jest alkoholem nietrwałym i powinien być wypity w ciągu najwyżej kilku miesięcy. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, butelki trzeba poddać pasteryzacji, co niestety często kończy się eksplozjami bardziej delikatnych naczyń.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak wyprodukować cydr? [PRZEPIS, SPRAWDZONE RADY] Jak wyprodukować cydr? [PRZEPIS, SPRAWDZONE RADY]

Cydr jest popularnym napojem na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i Skandynawii. U nas moda na ten trunek zapanowała niedawno, pojawił się też w sklepach gotowy cydr. Można go wytworzyć w...

Jak wykorzystać cydr w kuchni? Przepis na kaczkę z cydrem! Jak wykorzystać cydr w kuchni? Przepis na kaczkę z cydrem!

Jabłka w kontekście akcji „Jedz jabłka na złość Putinowi” nabrały nowej atrakcyjności. Zwłaszcza, że można je pałaszować na wiele sposobów – na surowo i najlepiej ze skórką, upieczone, w szarlotce,...

Jak zrobić sangrię, czyli idealny drink na lato? Jak zrobić sangrię, czyli idealny drink na lato?

Nie masz pomysłu na ciekawy, kolorowy, a przede wszystkim smaczny drink na letnie przyjęcie lub grlil w ogrodzie? Zrób kolorową sangrię i podaj w pięknych kielichach. Goście będą zachwyceni jej...

Aktualizacja: 15.11.2013 18:21
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Katarzyna Proniewicz - Jaszczak: kim jest? [RODZINA, KARIERA]
Katarzyna Proniewicz - Jaszczak: kim jest? [RODZINA, KARIERA]

Katarzyna Proniewicz - Jaszczak to dziennikarka przez lata związana z TVP ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.