porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Schab w mleku według Magdy Gessler - jaki przepis? Magda Gessler w swoich Kuchennych Rewolucjach zwykle podpowiada kucharzom pomysły ...
Cydr to pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek

JAK ZROBIĆ CYDR? Jak przygotować jabłkowe piwo - cydr?

Sezon na jabłka: cydr, czyli jabłecznik, doskonale smakuje w czasie upałów. Musujący napój możemy sami zrobić z jabłek, wykorzystując mniejsze czy niezbyt kształtne owoce
JAK ZROBIĆ CYDR? Jak przygotować jabłkowe piwo - cydr?
Jabłka smakują w każdej postaci fot.: sxc.hu

Cydr cieszy się wielką popularnością na północy Francji, w Normandii i w Bretanii. Chętnie pijają go Hiszpanie. Jeśli zdarzy nam się nadmierny urodzaj owoców, a szarlotka już się przejadła – warto przygotować kilka butelek jabłecznika.
Istnieją dziesiątki metod przygotowywania tego napoju. W zależności od tego, którą wybierzemy, gotowy cydr może mieć odmienny smak, kolor, zapach i moc.

Co jest potrzebne do zrobienia cydru?

Najważniejszy jest jednak nasz surowiec. Do przerobu nadają się bardzo dobrze jabłka niewielkie, zawierające dużo aromatycznych substancji. Jabłkowe skórki i pestki poprawiają jakość moszczu. Niedopuszczalne jest natomiast wykorzystanie jabłek gnijących, mających ślady pleśni itp. Nawet niewielki dodatek zepsutych owoców będzie wyraźnie wyczuwalny.

Prawdziwy cydr produkuje się z kilku rodzajów jabłek, mieszając sok z owoców słodkich, kwaśnych i gorzkich. Dodatek kwasów nie tylko poprawia smak napoju, ale też sprawia, że fermentacja przebiega we właściwy sposób. W polskich warunkach do wyrobu cydru nadają się antonówki, grafsztyny czy renety, czyli jabłka o kwaskowatym smaku. Jeśli mamy nadmiar owoców słodszych, możemy je również wykorzystać, dodając sok cytrynowy. Najlepiej jednak połączyć słodkie jabłka np. z jabłkami dzikimi (kwaśne, bogate w pektyny i garbniki), a nawet niewielkim dodatkiem gorzkich rajskich jabłuszek.

Robimy cydr!

Używając np. sokowirówki, wyciskamy z jabłek sok – zazwyczaj udaje się otrzymać około 1 litra płynu z dwóch kilogramów owoców. Są jednak odmiany bardziej i mniej soczyste, więc ilość ta może być inna. Sok mieszamy z drożdżami winiarskimi (np. Risling), ewentualnie dodając cukier (najwyżej 0,7 kg na 10 litrów jabłecznika). Dodatek cukru dostarczy pożywki drożdżom i napój będzie miał większą  zawartość alkoholu.

Ciecz wlewamy do gąsiora, dużej butli czy innego naczynia.  Zamykamy butlę korkiem z  rurką fermentacyjna, która ochroni sok przed kontaktem z powietrzem i niepożądanymi mikrobami. Fermentacja powinna toczyć się w zacienionym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza. Gdy po tygodniu lub dziesięciu dniach przestanie wydobywać się dwutlenek węgla (rurka już nie „pyka”)  przelewamy jabłecznik do butelek i korkujemy. Bardzo dobrze sprawdzają się tu butelki po piwie z tzw. zamkiem patentowym, czyli przymocowanym korkiem z uszczelką.

Ostrożnie z pasteryzacją!

Na dno butelki możemy wrzucić kilka rodzynek. Dzięki temu fermentacja będzie się toczyć dalej, a po otwarciu naczynia płyn zacznie musować.Butelki z cydrem powinny stać w chłodnej piwnicy minimum dwa tygodnie, nim napój zacznie nadawać się do picia. Jabłecznik jest alkoholem nietrwałym i powinien być wypity w ciągu najwyżej kilku miesięcy. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, butelki trzeba poddać pasteryzacji, co niestety często kończy się eksplozjami bardziej delikatnych naczyń.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Szarlotka z orzechami na cieście kruchym. Jak zrobić? Szarlotka z orzechami na cieście kruchym. Jak zrobić?

Proponujemy jabłecznik z orzechami i bezową pianką, na maślanym cieście kruchym. Wyborny! Jak przygotować takie ciasto? Oto bardzo prosty przepis.

Jakie jabłka najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, jakie do ciast i deserów? Jakie jabłka najlepsze na przetwory, jakie do jedzenia, jakie do ciast i deserów?

Nie masz pojęcia, o ilu odmianach jabłek jeszcze nie słyszałeś. Do wyboru, do koloru! Jedne możemy umyć i zjeść od razu, a z innych zrobić sok, dżem lub szarlotkę.

Co jeść we wrześniu? 3 przepisy na pyszne dania z produktów sezonowych

Wrzesień to pora zbiorów owoców i warzyw. Teraz są one najbardziej wartościowe, bo świeże. Warto z tego korzystać - oto kilka propozycji na proste dania z sezonowych jesiennych produktów.

Aktualizacja: 15.11.2013 18:21
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jakub Struzik, syn Adama Struzika nie żyje. Popełnił samobójstwo?
Jakub Struzik, syn Adama Struzika nie żyje. Popełnił samobójstwo?

Jakub Struzik, 28-letni syn marszałka woj. mazowieckiego Adama Struzika, nie ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.