porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić HERBATĘ Z IMBIREM? Dobre PRZEPISY na zimowy napój
Jak zrobić HERBATĘ Z IMBIREM? Dobre PRZEPISY na zimowy napój Herbata z imbirem zimą doskonale rozgrzewa, natomiast latem świetnie gasi ...
Owoce w kuchni: liczi nazywane też śliwką chińską obiera się łatwo. Jak to zrobić?

Jak OBIERAĆ LICZI? Jak jeść liczi?

Owoc wygląda na niedostępny, ale do słodkiego wnętrza można dostać się bardzo łatwo. Mówimy, jak obierać liczi.
Jak OBIERAĆ LICZI? Jak jeść liczi?

Mówimy, jak obrać liczi?

fot.: Photos.com

Liczi pochodzi z południowych Chin, na świecie hodowanych jest około 15 odmian tego owocu. Jak je obierać?

  • Jeśli jest miękkie, do obrania wystarczą palce. Chwytamy za strerczący ogonek i powoli za niego ciągniemy wzdłuż chropowatych ścianek owocu, tak by razem z ogonkiem odszedł kawałek skórki. Każdy kolejny kawałek jest już łatwo chwycić i obranie biało-szarego, połyskliwego owocu o słodkim wnętrzu nie powinno nam zająć więcej niż parę minut.

  • Jeśli liczi jest zbyt twarde można użyć noża. Odcinamy całą górę owocu wokół ogonka, a następnie lekko naciskamy na skórkę, żeby wycisnąć środek, w efekcie biała kulka sama wpadnie do ust albo na talerzyk. 

  • Jedząc należy pamiętać, by nie przegryźć podłużnej, brązowawej peski z nasionami. Zawiera lekko toksyczne substancje. 

  • Nie należy jeść liczi, jeśli środek ma żółty kolor, oznacza to, że owoc się już zepsuł. Liczi można jeść prosto z drzewa (jeśli jesteśmy na Hawajach). Na ogół je się je świeże i nieprzetworzone, można też dodawać je do sałatek owocowych.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Czym jest owoc LICZI? Skąd pochodzi, co warto o nim wiedzieć? Czym jest owoc LICZI? Skąd pochodzi, co warto o nim wiedzieć?

Chropowate kulki pachnące różami – przysmak chińskich cesarzy. Liczi zwane chińską śliwką idealnie ilustruje powiedzenie o subtelnym wnętrzu skrywanym chropawą powierzchownością. Pod gruzełkowatą,...

Sangria z plasterkami owoców - jak zrobić? Sangria z plasterkami owoców - jak zrobić?

Sangria to świetny napój na wakacyjne spotkania z przyjaciółmi, ale sprawdza się także w jesienne wieczory. Wypróbuj nasz przepis!

Jak zrobić domowy kisiel?

Wystarczą owoce, świeże lub mrożone w zależności od pory roku! Trzeba się tylko zdecydować na jakie ma się ochotę - wiśnie, maliny, jagody lub truskawki.

Aktualizacja: 07.02.2013 15:11
Źródło: mowimyjak.pl
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Marcin Hycnar - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Marcin Hycnar - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Marcin Hycnar to aktor znany przede wszystkim z ról w ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.