porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Ciasto marchewkowe: Jak zrobić, jakie ma właściwości, czy jest ZDROWE i NISKOKALORYCZNE?
Ciasto marchewkowe: Jak zrobić, jakie ma właściwości, czy jest ZDROWE i NISKOKALORYCZNE? Ciasto marchewkowe jest smaczne i zdrowe, choć jak to z ...
Jak zrobić pierogi?

Jak najszybciej LEPIĆ PIEROGI? Jak ułatwić sobie robienie pierogów na święta?

Jak najszybciej LEPIĆ PIEROGI? Jak ułatwić sobie robienie pierogów na święta?
Pierogi to dość pracochłonna potrawa, jednak radość z jedzenia tych sezonowych - na przykład z jagodami - jest warta wysiłku. fot.: Photos.com
Kto nie lubi pierogów? Z mięsem, kapustą i grzybami, serem, z owocami - każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Robimy je tak rzadko z braku czasu - trzeba przygotować farsz, zagnieść ciasto, dlugo je wałkować, wykrawać, lepić... Ale można zrobić pierogi szybciej, wałkowanie ciasta można uprościć.

Robienie pierogów zawsze zaczynaj od przygotowania farszu. Chyba że robisz pierogi z owocami - wtedy lepiej je przygotować (umyć, wydrylować), gdy wyrobione ciasto będzie dojrzewało (ok. 30 minut).

Zwykle ciasto na pierogi dzieli się na kilka porcji i kolejno wałkuje na stolnicy. Ten etap jest najtrudniejszy - ciasto musi być cienko rozwalkowane, ale nie za cienko, by nie pojawiły się dziury, przez które podczas gotowania wypłynie nadzienie.

Potem specjalnym wykrojnikiem do pierogów albo zwykłą szklanką wycina się krążki, nakłada porcje farszu, składa na pół i zlepia brzegi. Z każdego placka zostają skrawki ciasta, trzeba je zagnieść i ponownie wałkować, co jest dość trudne, bo ciasto twardnieje i traci elastyczność.

Jak sobie ułatwić wałkowanie ciasta na pierogi?

Zamiast wałkować ciasto na placek i wykrawać z niego kółka, lepiej formować z ciasta wałeczki (podobnie jak w przypadku robienia kopytek), a potem odcinać z nich cienkie plastry. Każdy plaster wałkujemy (ale tylko chwilę), nakładamy farsz i zlepiamy.

Zawsze bardzo ważne jest staranne zlepienie pierogów, by nie rozkleiły się w czasie gotowania. Trzeba uważać, by farsz nie dostał się między brzegi zlepianego ciasta.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Ruskie pierogi: prosty przepis Ruskie pierogi: prosty przepis

Pierogi ruskie to - wbrew nazwie - tradycyjne polskie danie. Farsz przygotowuje się z gotowanych ziemniaków i sera białego. W każdym domu robi się je trochę inaczej, ale zawsze smakują tak samo...

Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska

Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po...

Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi

Bób najchętniej jemy prosto z wody, wyłuskując z łupiny ugotowane ziarna. W tej najprostszej postaci bób jest idealną, zdrową przekąską. Warto go także potraktować jako bazę do potraw – np. pierogów....

Aktualizacja: 11.12.2013 15:43
Autor: J. N.
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Barbara Maciejczyk: kim była stewardesa z tupolewa?

Babara Maciejczyk to stewardesa z prezydenckiego Tu-154M, która przed katastrofą ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.