porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Halibut pieczony w folii – SPRAWDZONY PRZEPIS
Halibut pieczony w folii – SPRAWDZONY PRZEPIS Szukasz pomysłu na ciekawie i pysznie przyrządzoną rybę, a przy ...
Jak w domu przygotować wszystkie składniki na prawdziwy polski barszcz czerowy?

Jak kisić buraki? Jak samodzielnie zrobić WIGILIJNY BARSZCZ?

Kiszenie to jeden z najlepszych sposobów na konserwowanie warzyw, pozwala zachować większość witamin i składników mineralnych, stają się też one lepiej przyswajalne. Zmniejsza się przy tym zawartość cukrów, co sprawia, że przetwory te są lżej strawne i mniej kaloryczne od surowych jarzyn. Mówimy, jak kisić buraki na barszcz i sałatkę.
Jak kisić buraki? Jak samodzielnie zrobić WIGILIJNY BARSZCZ?

Bez barszczu czerwonego z uszkami trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną. 

fot.: Marcin Czechowicz

Powszechnie znane są kiszone ogórki i kapusta – ale przerabiać w ten sposób można wiele innych produktów: cukinie, rydze, jabłka czy buraki.

Jak ukisić buraki na barszcz czerwony?

Niewielkie, nieuszkodzone buraki wystarczy starannie umyć i oczyścić. Większe trzeba pokroić w grube plastry. Warzywa wkładamy do glinianego garnka lub słoja, dodając przyprawy. Klasyczny zestaw to czosnek i koper. Można też dodać kilka nasion gorczycy i kolendry, liście wiśni albo porzeczek, chrzan. Koniecznym dodatkiem jest skórka z razowego, żytniego chleba, pieczonego na zakwasie. Przyspieszy ona fermentację. Kiedy proces się zacznie, skórkę można wyjąć. Wszystkie składniki zalewamy dobrą wodą i obciążamy buraki talerzem z położonym na denku kamieniem, tak aby nie wypływały powyżej linii wody w naczyniu – w ten sposób nie spleśnieją. Naczynie warto przykryć, aby się nie zakurzyło i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni.

Buraków można użyć jako składnika sałatek, są świetną przekąską. Sok z kiszonych buraków wspomaga pracę wątroby i skutecznie nawilża organizm.

Jest też znakomitą podstawą barszczu. Wystarczy podgrzać go z łyżką masła i przyprawić solą, pieprzem, kminkiem lub czosnkiem. Trzeba tylko pamiętać, by wywaru nie zagotować, bo straci piękny czerwony kolor, zmniejszy się też jego wartość odżywcza.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Czy znasz PRZEPIS NA PIWO z XIX wieku?

W epoce gotowych dań i zupek w proszku trudno sobie wyobrazić, jak wiele pracy kosztowało prowadzenie domu kilka pokoleń temu. Dawne poradniki pełne są przeznaczonych dla oszczędnych gospodyń...

Jak przygotować panir? Jak przygotować panir?

Co to jest panir - paneer? Przygotowanie tego indyjskiego sera zajmuje najwyżej dwadzieścia minut, a efekt jest wart zachodu. 

Jak zrobić zakwas buraczany?

To ostatnia chwila, żeby wziąć się za przygotowanie domowego zakwasu na wigilijny barszcz! Radzimy jak to zrobić. Szczelnie zamknięte butelki z zakwasem mogą stać w lodówce przez kilka miesięcy,...

Aktualizacja: 09.12.2013 14:03
None
Pytania i
Odpowiedzi
STREFA
UŻYTKOWNIKÓW
  • ZAPYTAJ
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Aleksandra Słomkowska – kim jest?
Aleksandra Słomkowska – kim jest?

Od kilku dni furorę w sieci robi spot wyborczy Aleksandry ...

BAZA PORAD

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.